Dosztojevszkij-művet állítanak színpadra Marosvásárhelyen

Pénteken este fél nyolctól debütál a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának új kistermi előadása, a Raszkolnyikov. Akárcsak a színház korábbi Dosztojevszkij-adaptációját, a Karamazovokat, ezt is Albu István rendezi.

Az emberéleteket veszélyeztető, végzetes ideológiák átitatta világunk megértéséhez egyre aktuálisabb segítséget nyújthat egy 19. század közepén élő, pétervári fiatalember története. Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij halhatatlan klasszikusából, a Bűn és bűnhődésből készült jelen színházi adaptáció épp ezért a főhősnek, az eszméje vezérelte gyilkosnak, a meghasonlott Rogyion Romanovics Raszkolnyikovnak nem annyira a tettét, mint inkább annak regénybeli megítélését helyezi a fókuszba, mutat rá a színház közleménye.Az előadás a bűnös és/vagy áldozat kérdése helyett sokkal inkább a kinek van igaza? problematika mentén próbálja megfejteni az életkioltás vágyának eredőjét. A szereplők sorsán keresztül pedig annak a kérdésnek a határait is feszegeti, hogy vajon ember alkotta törvény, vagy isteni elrendeltetés hozhatja-e helyre az önmagát is megkérdőjelező ember életét? Létezik, létezhet-e feltámadás a bűnelkövetés után, új pályára lehet-e állítani egy olyasfajta kisiklott éltetet, amelyhez mind az elkövető, mind pedig a környezetében élők teljesen máshogy viszonyulnak?Raszkolnyikovot Varga Balázs, Porfirijt Bíró József, Szonyát Kiss Bora alakítja. Az előadás dramaturgja és fordítója Gyürky Katalin, díszlettervezője Tenkei Tibor, jelmeztervezője Szőke Zsuzsi, koreográfusa Macaveiu Blanka, zeneszerzője Bocsárdi Magor.

A 14 éven felülieknek ajánlott előadás pénteki bemutatójára érvényesek a Bernády György mecénásbérletek. További előadások október 5-én és október 26-án 19:30-tól lesznek. Belépőket a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (kedd-péntek 12:00-17:30, tel. 0372 951 251), a színházban működő jegypénztárban (kedd-péntek 9-15 és előadás előtt egy órával, tel. 0365 806 865) és online lehet vásárolni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?