Hazatérés Dániába: Kiss Csaba saját darabját rendezi Marosvásárhelyen

Kiss Csaba marosvásárhelyi születésű szerző, rendező, egyetemi oktató újból a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban rendez: ezúttal saját darabját, a Hazatérés Dániába című királydrámát viszi színre.

A színház közleménye szerint a Jászai Mari- valamint József Attila-díjas Kiss Csaba előadásaiban a költőiség a realizmussal párosul: az emberi vágyak, szenvedélyek, érzelmek széles skáláját mutatja meg, föltárva a nézők előtt ezek ellentmondásosságát és örökérvényűségét.A Hazatérés Dániába című darab története – akárcsak Shakespeare Hamletje – a valamikori Dániában, közelebbről meg nem határozott korban játszódik. A szereplők, a Herceg kivételével, ugyanazt a nevet viselik, mint az eredetiben. Sőt a történet elemei, fordulatai, a cselszövések és gyilkosságok is többé-kevésbé rímelnek az Erzsébet-kori drámáéval – ugyanúgy van „szellem”, színészek, Egérfogó jelenet, megjátszott és valódi őrület, bűnbánó ima és Ophélia-öngyilkosság, ugyanúgy van párbaj és végső Fortinbras.

Kiss Csaba darabja meglepő, ismeretlen hangsúlyaiban, a Shakespeare-től eltérő, másfajta, huszadik századi kérdésfelvetéseiben változtat. A Hazatérés Dániába egy család története. Hazajön egy fiú külföldről, és azzal szembesül, hogy otthon válsághelyzet van. Hogyan éli meg a család egy elkövetett bűn következményeit? Hogyan erjeszt meg maga körül mindent a hazugság? Hogyan mennek sorra tönkre a családon belüli kapcsolatok?

Az emberi viszonyok mellett nagy hangsúlyt kap a hatalom cinizmusáról alkotott mondanivaló is: addig, amíg a hatalmat egy látszat védi, addig nincs ellensége, addig az igazságnak nincs ereje, csak a látszatnak. Bár norvégok és dánok küzdenek ebben a történetben is, rólunk, rendszerváltáskori magunkról van szó, a mi furcsa, összezavarodott viszonyulásunkról bűnhöz, hatalomhoz, megbocsátáshoz.Az előadásban láthatjuk Bokor Barnát Claudius szerepében, Nagy Dorottyát Gertrudként, Varga Balázst Hercegként, Bíró Józsefet Horatioként, László Csabát Poloniusként, Kádár L. Gellértet Laertesként, Simon Boglárka Katalint Opheliaként, de feltűnik a színen Ördög Miklós Levente, Gecse Ramóna, Meszesi Oszkár, Henn János, Benő Kinga, Tollas Gábor és Biluska Annamária is.

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott előadás látványvilágát Irina Moscu díszlettervező, Andrei Cozlac video designer, valamint Horváth Jenny jelmeztervező jegyzik, a zenéért DJ Palotai felel, a dramaturg Róbert Júlia.

A bemutatóra április 26-án, pénteken este hét órakor lesz a nagyteremben, az előadásra érvényesek a Bernády György mecénás- és a Kemény János bemutatóbérletek. A következő előadás április 27-én, szombaton hét órakor lesz. A 14 éven felülieknek ajánlott előadás román nyelvű felirattal követhető.

Jegyek és bérletek válthatók a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865), illetve online.

Kapcsolódók

Kimaradt?