A tervezett ötszáz helyett csak kétszáz román vonult fel Kézdivásárhelyen

Mihai Sorin Tîrnoveanu, a Calea Neamului szervezet vezetője úgy számolt, hogy mintegy félezer román fog felvonulni Kézdivásárhelyen, ehelyett mintegy kétszázan kiabáltak a céhes város főterén, nem társultak a helyi román nemzetiségűek. A magyarság sem vette a lapot, így a szabadnapnak betudhatóan a szinte teljesen kihalt főtéren saját maguknak adtak elő műsort a felvonulók. Ehhez közrejátszhatott nemcsak a szemerkélő eső, hanem a szél által hozott farkasordító hideg is.

A hivatalos ünnepség a román zászlókkal feldíszített Molnár Józsiás utcában található ortodox templomnál zajlott, a katonai seregszemlét követően Cosmin Boricean alprefektus tolmácsolta egyrészt a miniszterelnök, majd a saját gondolatait, szavalatok, hazafias dalok hangoztak el, ugyanakkor rövid ortodox egyházi szertartást is celebráltak a koszorúzással véget érő rendezvényen.

A szerző felvételei

A rendezvényre késve futott be a Calea Neamului szervezet idegenlégiós csapata, tagjai román lobogókkal felszerelkezve jelentek meg, Mihai Tîrnoveanu elnök vezetésével. Az ortodox templomnál a helyi románság – ha nem is nagy számban – de képviseltette magát, viszont a Calea Neamului által beharangozott meneten jóindulatú becslés szerint is mindössze kétszázan, ha részt vettek. A menet a Molnár Józsiás, Dózsa és Petőfi utcákon, a főtér református templomnál lévő bejáratánál ért be a központba, hangszóróból hazafias dalokat játszódtak, a menet tagjai pedig Hargita, Kovászna: román föld!, illetve egy rövid ideig a Trianon! Trianon! szavakat skandálta a hangadók után.

A karhatalmi erők hangsúlyos jelenlétében felvonulók egy félkört tettek a Gábor Áron téren, majd a névadó egészalakos szobra mögött gyűltek össze, ahol Mihai Tîrnoveanu, a nagypataki Gheorghe Samoilă (a Calea Neamului szervezet Kovászna megyei elnöke), Dan Ciprian Grăjdeanu, az Ortodox Testvériség képviselője, Necula Nicolae Cătălin hétfalusi ortodox pópa és Codrin Guia, a Comunitatea Identitară szervezet kolozsvári elnöke mondott nagyjából egybecsengő beszédet, ami egyidőben szólt a magyar-román békés együttéléséről, illetve a magyar nemzetiségűek, ez utóbbiak politikusainak a szidalmazásáról.

Tîrnoveanu külön kiemelte Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének a nevét, aki „aberrált” módon akart keresztbe tenni a kézdivásárhelyi szervezkedésüknek. A többi gondolat a vérrel öntözött román föld megtartása, az „Erdély, román föld” köré épült, a szónokok barátságukról biztosították a helyi magyarságot, ugyanakkor némelyikük hangsúlyozta Kézdivásárhely irredenta mivoltát, ahol „kék zászlók hirdetik az etnikai alapú autonómiatörekvést”. Biztosították a helyi románokat – akikből látszólag senki nem volt jelen –, hogy nincsenek egyedül, a jelenlévők kitartanak mellettük.

A gyermek- és felnőttkórusok által előadott hazafias dalokkal, ugyanakkor szavalatokkal tarkított esemény a román himnusz eléneklésével ért véget, majd Gheorghe Samoilă meghívására a jelenlévők Nagypatakon díszebéden vettek részt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?