Ötszáz „bebuszoztatott” felvonulóra számítanak Kézdivásárhelyen december elsején

Ötszáz felvonulóval számol december elsején Mihai Sorin Tîrnoveanu, a Calea Neamului szélsőségesen nacionalista szervezet vezetője Kézdivásárhelyen, amelyet a „magyar irredentizmus egyik fő központjának” tart.

„Az erdélyi, moldvai és havasalföldi románok december 1-jén ott egyesülnek, ahol Romániának a legnehezebb: Kézdivásárhelyen! Testvérek, az ország szíve, Kovászna, a románság szabadságáért kiált! (…) Oda megyünk, ahol a szélsőségesek 2015. december 1-jén házi gyártású bombákkal akartak minket megölni. A mi román lépteink oda vezetnek, ahol nemzeti identitásunkat a legkegyetlenebb támadás éri. Nemzeti erőnket ezen a helyen fogjuk gyakorolni, amely a román alkotmány 1. cikkelyéből kiszakított etnikai enklávé akar lenni. Kézdivásárhely az irredentizmus egyik fő központja” – írta még november 22-én a Calea Neamului vezetője.

Mihai Sorin Tîrnoveanu később a városházánál írásban is bejelentette: részt vesznek az ortodox templomnál délben kezdődő ünnepségen, onnan a Molnár Józsiás, Dózsa György és Petőfi Sándor utcákon keresztül mintegy ötszázan fognak felvonulni a Gábor Áron térre, ahol kulturális műsort adnak elő.

A Calea Neamului vezetője Facebook-bejegyzésben reagált Tőkés László levelére. „Tőkés László arra kéri a román kormányt és az Elnöki Hivatalt, hogy állítsa le a Calea Neamului Egyesületet az állítólagos ’gyűlöletbeszéd’ és ’erőszakra uszító akciók’ miatt. Mi pedig arra szólítjuk fel kormányt és az elnöki hivatalt, hogy nyilvánítsa Tőkés Lászlót persona non gratának!” – írja Tîrnoveanu, aki „beképzelt hírhedt románellenesnek” nevezte Tőkés Lászlót, aki sok kárt okozott az országnak. „Tusnádfürdőn Orbán Viktorral együtt tisztelgett a két HVIM-es szélsőséges előtt, akik 2015-ben pont Kézdivásárhelyen akartak minket felrobbantani a mi, 1000 román zászlót Hargitára és Kovásznára nevű akciónk alkalmával” – írta bejegyzésében.

Tîrnoveanu az elmúlt időszakban előszeretettel jelenik meg olyan helyeken, ahol lehetősége van uszítani. Így az utóbbi időben több ízben jelen volt az Úz-völgyében megszervezett eseményeken, de pár éve Kézdivásárhely is egyik kedvenc célpontjává vált.

Az elmúlt években a kézdivásárhelyi románság általában részt vett a prefektúra által szervezett ünnepségen, de néhány személy kivételével korábban sem társultak Tîrnoveanu társaságához, így Kézdivásárhelyen korábbi román felvonulások alkalmával más megyékből hozott románok vettek részt.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester egyébként nyugalomra szólította fel a helyi magyar és román közösséget. „Minden szélsőséges megnyilvánulástól és szervezettől elhatárolódunk, meggyőződésem, hogy ezzel a kézdivásárhelyiek is így vannak. Ebben a városban békésen együtt élnek románok és magyarok, nincs szükségünk arra, hogy valakik ezt a jó viszonyt megzavarják. A Calea Neamului szervezetnek nincs Kézdivásárhelyen beágyazottsága, kívülről toboroznak, hoznak résztvevőket ahhoz, hogy megrontsák ezt a békés viszonyt” – hangsúlyozta az elöljáró.

Kapcsolódók

Kimaradt?