Pocsék hangosítással ünnepelt a maroknyi nacionalista Székelyudvarhelyen

Mintegy 50 résztvevővel, valamivel kevesebb kíváncsiskodó szeme előtt, de a résztvevők számát is meghaladó hatósági kíséretben ünnepelte meg a román himnusz napját pénteken, Székelyudvarhelyen a nacionalista Calea Neamului (A nemzet útja) Egyesület.

Idén Székelyudvarhelyt választotta a román himnusz megünneplésének helyszínéül az úzvölgyi katonatemetőben szervezett akciói által elhíresült nacionalista Calea Neamului Egyesület. A szervezet évek óta a székelyföldi városokban ünnepli a román nemzeti ünnepeket arra hivatkozva, hogy ezeken a településeken „a román identitás nincs kellőképpen képviselve”.

Fotó: Szász Csaba

Pénteken délután a Kossuth Lajos utcai ortodox templomnál gyülekeztek a részt vevők, innen a tervezetthez képest félórás késéssel, 18 óra körül indult a felvonulás az ünnepség helyszínére, a Városháza téren található Millenium oszlophoz. A rendezvény idejére a városközpontban teljesen leállították a forgalmat, a belvárosi vendéglátó egységekben és üzletekben délután 4 és este 8 óra között betiltották a szeszesitalok felszolgálását, árusítását.

Miután a mintegy 50 résztvevő elfoglalta a helyét a Millenium oszlop előtt, a hangszórókból egymás után ötször csendült fel az ország nemzeti himnusza különféle változatban, de a pocsék hangosítás miatt torzan és fülsértően, olykor elnémulva, annak ellenére, hogy az esemény beharangozójában a bukaresti nagygyűléseken is használt hangosítás alkalmazását ígérték a szervezők.

Fotó: Szász Csaba

Az eseményre alig néhány tucatnyi helyi érdeklődő volt kíváncsi, miközben a helyszínre a részt vevők számát is meghaladó biztonsági erőket vonultattak fel.

„Brassóból, Sepsiszentgyörgyről, Bákóból, Moineştiről, Vranceából, Bukarestből, Kolozsvárról, Románia egész területéről érkeztünk” – szólt a jelenlévőkhöz a Calea Neamului Egyesület vezetője, Mihai Tîrnoveanu, aki legutóbb Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének megzavarásával hallatott magáról. Ezzel kapcsolatosan Tîrnoveanu elmondta, hogy a tusnádfürdői gesztusa nem a magyar etnikum ellen szólt.

Fotó: Szász Csaba

„Nekünk Magyarország politikájával van bajunk, amely Erdély autonómiáját célozza meg. Nekünk az RMDSZ politikájával van bajunk, amelynek az úgynevezett Székelyföld autonómiájának kivívása a célja, és nemcsak. Tehát nem a magyar etnikummal van bajunk, mi azt a politikát ellenezzük, amely a román egységes nemzetállam szétzúzását tűzte ki célul” – fogalmazott Tîrnoveanu.

Ezt követően hazafias dalok csendültek fel a Moineşti-i Resurrectio gyerekkórus népviseletbe öltözött tagjainak előadásában. A rendezvény este 7 órakor ért véget, ezt követően az ünneplők ellátogattak a Csereháton található Szent József szervezethez, hogy többnyire tartós élelmiszerekből álló adománnyal segítsék az ott élő árva gyerekeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?