Új helyszínen mutatkozik be a Míves Emberek Sokadalma

Idén is megtartják a székelyudvarhelyiek kedvelt nyári ünnepét, a Míves Emberek Sokadalmát. A négynapos, főként népművészetet és népi mesterségeket bemutató rendezvénysorozat július 14-én, csütörtökön kezdődik és vasárnap estig tart. Idén a műhelytevékenységeken lesz a hangsúly, és már az is hagyomány, hogy a rendezvényt elmossa az eső.

A Székelytámadt vár udvaráról a Sétatérre költözik az időközben négynapossá bővült 19. Míves Emberek Sokadalma (MES), az a székelyudvarhelyi rendezvénysorozat, amely igyekszik úgy éltetni az erdélyi népművészetet és a sajátos mesterségek hagyományait, hogy kézműves partnereit egymás mellé terelve, közösségformálásra ösztönözve, lehetőséget teremt arra, hogy néhány napon át „vegytisztán” kaphassunk kóstolót a saját kultúránkból.

Lőrincz Zsuzsánna több mint két évtizede élteti a MES-t | Fotó: Csedő Attila

A rendezvénysorozat értékét, fontosságát, szükségességét hangsúlyozták beharangozó sajtótájékoztatón mind a megyei, mind pedig a városi önkormányzat részéről. Nem volt ez mindig így, 2016-ban az akkori városvezetés a kadicsfalvi búcsúba száműzte a MES-t, 2019-ben pedig a város részéről már semmi érdeklődés nem mutatkozott, így a székelyudvarhelyi Székelytámadt vár helyett Fehér megyében, a nagyenyedi várfalak mellett kellett megrendezni. 2021-ben Hargita Megye Tanácsa felkarolta a MES-t, és kulturális intézményén, Hagyományőrzési Forrásközponton keresztül vált a rendezvénysorozat főtámogatójává. „A Míves Emberek Sokadalma egy olyan kincset jelent, amelynek támogatása számunkra felelősség és kötelesség” – közölte Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke.

Időközben változott az udvarhelyi városvezetés hozzáállása is, tavaly már kivette részét a rendezvénysorozat támogatásából. „A város szereti ezt a népművészeti fesztivált, ezért vagyunk partnerei és társszervezői” – fogalmazott Ölvedi Zsolt, Székelyudvarhely nemrég megválasztott alpolgármestere, annak a reményének adva hangot, hogy a helyszínváltoztatás is a Sokadalom javára fog válni.

„A MES minden népművész számára lehetőséget teremt, hogy megmutassa magát, felhívja a figyelmünket az értékeinkre, amelyeket be kellene vinnünk az életünkbe, a viseletünkbe, a háztartásunkba” – mondta Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont menedzsere. A programot ismertetve az intézményvezető elmondta, hogy a mesterségek bemutatója mellett konferenciával, koncertekkel, tárlatokkal, táncházzal, könyvbemutatóval, gyerekprogramokkal és további, a hagyományőrzést szolgáló programmal készülnek az idei Sokadalomra.

„Ebben az évben sokkal hangsúlyosabb lesz a hagyományos mesterségeinket bemutató aktív műhelytevékenység, lehetőséget teremtve, hogy bárki bekapcsolódjon ezekbe” - közölte Lőrincz Zsuzsánna, az eseményt szervező Artera Alapítvány vezetője. Elmondta, hogy az elmúlt 18 kiadáson mindössze egyszer fordult elő, hogy az eső nem mosta el az eseményt. Megjegyezte, hogy az a társadalom nevezhető erősnek, és tud értéket képviselni, amely három lábon áll, a gazdaságin, az önkormányzatin és a civil szféra pillérén, és ezt a Míves Emberek Sokadalma esetében is megtapasztalta.

A 19. Míves Emberek Sokadalmának teljes programja ide kattintva tekinthető meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?