Online is élőben követhettük az Ezer Székely Leány Napján

Fotó: Gábos Albin/ArchívKét, koronavírus-járvánnyal terhelt év után idén ismét korlátozások nélkül tartják meg az Ezer Székely Leány Napját a Csíkszeredához tartozó csíksomlyói hegynyeregben.

Bár a hét elején még úgy tűnt, hogy a szervezőknek és a hagyományőrzőknek az alig több mint egy évtizedes hagyományt nélkülözniük kell, a város mégis dűlőre jutott a hatóságokkal, amelyek engedélyezték a lovas és szekeres felvonulást a város központjából a nyeregbe.

Az eddig megszokott program szerint a székelyruhások szombat reggel 9 órakor gyülekeztek a csíkszeredai Szabadság téren, ahonnan rövid közös tánc után vonultak ki Csíksomlyóra. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődött. Az eseményt a helyi önkormányzat, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes hivatalos Facebook-oldalán élőben közvetítik. A videót IDE kattintva tekinthetik meg.

Az Ezer Székely Leány Napját megelőző pénteken tartották a székely népviselet napját is. Az ünnepre hangolódva pedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és Csíkszereda testvérvárosainak néptánccsoportjai – a hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes, valamint a székesfehérvári Alba Regia Pulutyka Táncegyüttes – örvendeztették meg a közönséget fellépéseikkel a Szabadság téren felállított színpadon.

A Maszol fotóriportere szombaton a hagyományőrzőkkel tart Csíksomlyóra, képes beszámolónkkal délután jelentkezünk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?