Ügyintézés népviseletben: így hangolódtak Csíkszeredában az Ezer Székely Leány Napjára

A Székely Népviselet Napjával hangolódtak rá pénteken Csíkszeredában az Ezer Székely Leány Napjára. Székelyföld egyik legnagyobb hagyományokkal bíró népzenei- és néptánc rendezvényét, az Ezer Székely Leány Napját szombaton tartják.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes eseményén, a Székely Népviselet Napján közel száz fellépő varázsolta el a csíkszeredaiakat a város központjában.

2017-ben indította útjára az ötletgazda, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Székely Népviselet Napját. A kezdeményezéssel arra ösztönözték a székelyföldieket (vagy akár más tájegységről származókat), hogy az Ezer Székely Leány Napját megelőző pénteken öltsék magukra népviseletüket, vagy a viselet egy darabját, és úgy induljanak munkahelyükre, ügyeket intézni vagy akár bevásárolni.  

Ebben az évben is sokan csatlakoztak az kezdeményezéshez: munkaközösségek, önkormányzatok, családok küldték el népviseletes fotóikat a Hargita Együttes Facebook-oldalára, de az együttes táncosaival telt meg a szeredai zöldségpiac is.

Népzene töltötte be Csíkszereda központját

A szombati eseményre hangolódva pénteken este a csíkszeredai Szabadság-téren felállított szabadtéri színpadon nagyszabású, látványos előadással készült a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és meghívott vendégei. A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, a hajdúnánási Cifraszűr Néptánc Egyesület, a Tolna megyei Egyesített Bukovinai Székely Népdalkör és a házigazda Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai hangulatos gálaműsor keretében mutatták be a magyar népzene- és néptánc-kincs szépségeit felvonultató műsorukat.

Szombaton kora reggel kezdődik az Ezer Székely Leány Napja Csíkszereda központjában, majd a résztvevő csoportok és az érdeklődők a csíksomlyói Hármashalom-oltárhoz vonulnak, ahol egész nap folytatódik a magyar népzene és néptánc székelyföldi ünnepe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?