banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Mégis lesz lovas felvonulás az Ezer Székely Leány Napján

Csíkszereda városvezetésének sikerült elérnie, hogy az alig több mint egy évtizedes hagyománynak megfelelően idén is lovakkal és szekerekkel vonulhassanak fel a népviseletbe öltözött székely leányok és legények a városközpontból a csíksomlyói hegynyeregbe.

Korodi Attila polgármester és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közös Facebook-videóban ismertette a részleteket, pontosabban azt, hogy a törvényes tiltás ellenére sikerült kompromisszumra jutniuk a hatóságokkal.

#ezerszékelyleány #találkozunkaSzabadságtéren #közöstánc #szombatreggel9 #csíkiönkormányzatokösszefogása Szombat reggel várunk mindenkit közös táncra a Szabadság térre! ????⚫️ Részletek a videóban. Add tovább! Borboly Csaba

Közzétette: Korodi Attila – 2022. június 30., csütörtök

Amint arról a Maszol is beszámolt, a szervezők a hét elején még azt közölték a nyilvánossággal, hogy a 2002/195-ös számú sürgősségi kormányrendelet tiltja a lovas és szekeres felvonulásokat a megyei jogú városok közútjain. Erre hivatkozva vetették el az utóbbi (koronavírus-járvány előtti) években bevett szokást, miszerint lovakkal és szekerekkel, a Szabadság téri közös táncot követően vonultak fel a székelyruhások a nyeregbe. A lakosság főként a közösségi oldalakon, a helyi csoportokban, illetve a cikkünk alatti hozzászólásokban is kifejezte nemtetszését a döntés miatt.

Korodi Attila közölte, hogy az idei kompromisszum nem azt jelenti, hogy megoldották a törvényes akadályt, ezért bejelentette, hogy még az idén benyújtják a jogszabály-módosító javaslatot a parlamentbe.

Fotó: Gábos Albin/Archív

A kompromisszum egyébként annyit takar, hogy a Szabadság téri tánc idejére a lovakat és a szekereket a közelben, a Temesvári sugárút és a Szív utca kereszteződésénél található zöld övezeten „parkolhatják le”, majd a tánc végeztével lezárt útvonalon indulnak ki Csíksomlyóra.

A pontos részletekkel a polgármesteri ígérete szerint később jelentkeznek. Ugyanakkor köszönetet mondott a rendőrségnek, hogy sikerült megoldást találniuk az áldatlan helyzetre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?