Két európai nagyvárosban ünnepeltek a háromszéki székelyek

A hétvégén Budapesten és Manchesterben is ünnepeltek a székelyföldiek, az arra látogatók pedig rácsodálkozhattak különbözőségünk szépségére, együvé tartozásunk erejére és arra, hogy megélhessük a világ több pontján is a nemzethez való tartozásunk örömét, fejtette ki az események kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.Góbéfest Manchesterben | Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

A megyei önkormányzat, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a hétvégén két nagyszabású külföldi rendezvényen, Manchesterben a Góbéfesten és Budapesten a Székely Fesztiválon népszerűsítette Háromszék kulturális és turisztikai értékeit.

A manchestrei Góbéfest látogatóinak kézművesek és hagyományos termelők kínálták portékáikat és a hagyományos székely-magyar konyha készítményeit. A színpad pedig népzenétől volt hangos, ugyanis a Százlábú Néptáncegyüttes tagjai táncoltak, miközben a Finom zenekar húzta a talpalávalót. A háromszéki táncosoknak és zenészeknek a háromnapi fellépés mellett lehetőségük adódott a manchesteri közönségnek néptáncokat tanítani.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Eközben a Visit Covasna csapata Háromszék turisztikai kínálatát népszerűsítette és Románia manchesteri főkonzulátusán találkozott Andreea Berechet főkonzullal, akivel megvitatták az együttműködési lehetőségeket az Egyesült Királyság utazásszervezőivel, hogy Háromszéket és a régiót is bevonják turisztikai kínálatukba.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Ugyancsak a hétvégén szervezték meg a Székely Fesztivált a budapesti Millenárison, ahol a korábbi évekhez hasonlóan bemutatták a legnagyobb külhoni magyar nemzetrész kulturális, gasztronómiai, turisztikai és kézműves értékeit. A több tízezres érdeklődő közönséget vonzó rendezvényen a Visit Covasna csapata a megye turisztikai értékeit ismertette, ugyanakkor lehetőséget adott a látogatóknak a mézeskalács-díszítés fortélyainak elsajátítására is. Budapesten fellépett a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes, illetve a felsőháromszéki Fúvós Quintet katonadalokkal, történelmi magyar indulókkal és népdalfeldolgozásokkal készült, ezek mellett Jánó Kinga énekes és Préda Barna hegedűs előadásában régi háromszéki és székelyföldi nóták is felcsendültek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?