Erdélyben hat fő helyszínen tartják meg az első Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált

Először szervezik meg a Kárpát-medence harminc helyszínén – köztük Marosvásárhelyen is – egy időben a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált június 11-én, szombaton. Marosvásárhelyen a vár ad otthont a rendezvénynek, rossz idő pedig esetén a Maros Művészegyüttes előadótermében tartják meg – ismertették a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon.

Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója elmondta, az együttes idén 22 rendezvényt szervez a várban, ezek közé tartozik ez a fesztivál is.

„A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált Maros megyében a Maros Művészegyüttes és a Pro Folk Dance Egyesület szervezi. Erdélyben Marosvásárhely mellett Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, a Perkőn és Szamosújváron lesznek a fő események. A Maros Művészegyüttest a budapesti Martin György Néptáncszövetség kérte fel az esemény irányítására, szervezésére. A fesztivál szakmai irányítója Kásler Magda népdalénekes, tánckarvezető és Farkas Sándor tánckarvezető lesz. A Kárpát-medencében ugyanakkor 30 helyszínen egy időben, azonos programmal valósul meg a nagyszabású rendezvény, közel húszezer táncos, zenész és kézműves részvételével” – részletezte a művészegyüttes vezetője.Illusztráció: Maros Művészegyüttes/Facebook

A táncos programokban a Martin György Néptáncszövetség által felkért két koreográfus, Fitos Dezső és Kocsis Enikő moldvai táncokra alapozott koreográfiát állított össze a csoportok számára. A zenei programot ifj. Csoóri Sándor írta és a moldvai autentikus zene is része az anyagnak. A dalszöveg egy tolna-vidéki népdal és azért ezt választották, mert Csoóri Sándor egyik kedvenc népdala volt – tudtuk meg.  

„Mindig a költői képeket idézték meg számára a nép ajkáról jövő népdalok. A tánc nagy kihívás lesz minden csoportnak, a betanulandó anyagot már elküldték nekik, ezt a helyszínen a több száz táncosnak kell majd összeraknia egy egységgé. A várban csaknem 500 táncos részvételére lehet számítani” – tájékoztatott Farkas Sándor tánckarvezető.

Kásler Magda népdalénekes, Barabási Attila Csaba igazgató és Farkas Sándor tánckarvezető | Fotó: Benedek Huszár Botond

„Lesz közös éneklés is. A népdalok minden irányba terjednek és ugyanazt a népdalt meg lehet találni Moldvában, Maros megyében, a dunántúli vidékeken is. Paár Júlia választotta ki a népdalt. Marosvásárhelyen ennek egy mezőségi változata hangzik majd el. A fesztivál tehát arról szól, hogy ugyanazon a napon a magyar nyelvterület minden vidékén nagyon sok fiatal, felnőtt, profi és amatőr táncos ugyanazt énekeli és ugyanazt táncolja, mindenki a saját népviseletében. Ez egyfajta köszönet is a Csoóri Sándor Alap létrehozóinak is” – jelentette ki Kásler Magda népdalénekes.

A Csoóri Sándor Alap 2017 óta nyújt támogatást néptáncegyütteseknek, népművészettel foglalkozó közösségeknek. A Maros Művészegyüttes infrastruktúrájának fejlesztése is részben ebből az alapból valósult meg – közölte az igazgató. A fesztiválon a Maros Művészegyüttes mellett olyan tánccsoportok vesznek részt, amelyek a Csoóri Sándor Alapból kaptak támogatást.

Az intézményvezető fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem minden Maros megyei néptánccsoport lép fel a marosvásárhelyi várban, lesznek olyan együttesek, amelyek Erdély más településein szervezett, Csoóri Sándor nevét viselő fesztiválon vesznek részt.

„A fesztivál az összefogás jegyében született, célja a népi kultúra formáinak népszerűsítése, illetve hogy ennek a mozgalomnak van és lesz jövője” – mondta Barabási Attila Csaba.

A marosvásárhelyi esemény ökumenikus istentisztelettel kezdődik a Vártemplomban, ezt követi a hivatalos megnyitó, amelyen elhangzik Csoóri Sándor egyik verse. Majd közös éneklés, valamint egy közös körtánc és egy össztánc is lesz. A rendezvény része lesz egy felvonulás is a vár területén, a templomtól a színpadig, ugyanakkor tánctanítást is tartanak a résztvevők számára. Az eseményt gálaműsor zárja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?