Csoóri Sándor-előadásával turnézik Erdélyben Vecsei H. Miklós és csapata

Koncert-színházi előadással idézi fel Vecsei H. Miklós és csapata Csoóri Sándor munkásságát a Csíki Játékszín, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, majd a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpadán.

Vecsei H. Miklós és csapata Arany János, József Attila és Pilinszky János életműve után most Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve hozott létre egy koncert-színházi előadást. A produkciót szombaton láthatja a csíkszeredai közönség, vasárnap Székelyudvarhelyre utazik, jövő szerdán pedig Marosvásárhelyen látható. A készítők szándéka szerint a koncert-színház a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat.

„Vecsei H. Miklós és csapata koncertszínházi előadása, melyet Csoóri Sándor életművéből állítottak össze mozaikot, aminek kirajzolódó képe iránymutatásként szolgált az egymáshoz való közeledésben. Az ilyen jellegű előadásokat receptre kéne felírni. Az egész társadalomnak. Színpadon randevúzott zene és irodalom, aminek intim hangulata minden nézőre másképp hatott. Többször lestem a környezetemben ülők arcát, és mindenkin boldog szomorúságot láttam. Szükség van olyan előadásokra, amelyek nem konkrét történetekben mesélnek, hanem érzéseket adnak és generálnak. A csapat profin játszott a dallamokkal, a nézők szívének billentyűjét is pengették. A vizuális világ, amelyet a videóval teremtettek, olyan pszichedelikusan hatott a lélekre, ami könnyebben lehetővé tette, hogy a szöveg és a dallam át tudja törni a tudat kőfalát. A bemutatott darabban Vecsei „Hasi” mellett Kiss Flóra énekelt, akinek hangja tökéletesen illeszkedik a teremtett zenei világba. Mihalik Ábel, Novai Gábor és Frimmel Jakab pedig profin és játékosan dobálták össze a dallamokat, a végeredmény egyben lenyűgöző, de külön dalonként is bőven megállnák a helyüket" – olvashatjuk Korcsmáros Felícia írását az előadásról az Index.hu-n.Illusztráció forrása: Csíki Játékszín

„Akkor még nem volt háború
s nem kellett egyetlen szorongás
és egyetlen bosszú bűvöletében élnem –
Úszott a Nap a szarvasok szemében
s szép neve volt a Földnek,
gyermeki szép neve volt.
Birsalmasárga hegy, pincék és seregélyek,
a piros szőlővessző időmön átparázslik.
Mindenütt nyár van most is,
de ez már másik –
visszhangot keresek és társakat, hogy éljek.”

Az előadást Vecsei H. Miklós, Hegedűs Bori, Mihalik Ábel (Hiperkarma, Kispál és a borz), Ratkóczi Huba (SeeN), Frimmel Jakab (Abel Label) játsszák, rendező Vecsei H. Miklós, a látvány a Kiégő Izzók munkája.

Az előadás a Csíki Játékszín nagytermében április 2-án, szombaton 19 órakor kezdődik, jegyek 30 lejért, diákoknak és nyugdíjasoknak 20 lejért válthatók. A Székelyudvarhelyi Művelődési Házban április 3-án, vasárnap 19 órakor kezdődik az előadás, a belépő 20 lej, diákoknak kedvezményesen 10 lej, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban pedig április 6-án, szerdán, 19 órától lehet megnézni az előadást, a belépő 35 lejbe kerül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?