Újragondolt Csárdáskirálynőt mutat be a Csíki Játékszín

Jövő hét pénteken mutatja be a Csíki Játékszín Sebestyén Aba rendezésében a Csárdáskirálynő című operettet. Az előadás a jelen korhoz igazított, újraalkotott szövegekkel, fiatal főszereplőkkel és látványos koreográfiával szolgálja a nézők szórakoztatását, ígérik az alkotók.

Az alkotók és főszereplők jelenlétében sajtótájékoztatón ismertették a jövő pénteki bemutató előtt álló Csárdáskirálynő nagyoperett kulisszatitkait pénteken a Csíki Játékszínben. Mint Sebestyén Aba rendező kifejtette: nem törekedtek „biztonsági játékra” a darab színpadra állítása során.

„Pontosan azt szeretem a színházcsinálásban, hogy az ember próbál olyan aktuális kérdéseket feltenni, amik ott vannak a levegőben. Próbálunk a jelenben élni, a jelenre rákérdezni, legyen az kortárs dráma, vagy legyen az operett. A színházcsinálóknak kutya kötelességük a jelenre rákérdezni” – hangsúlyozta a rendező. Hozzátette: az eredeti német szöveget Székely Csaba dramaturg fordította újra, heyezte mai környezetbe. Sebestyén Aba kiemelte ugyanakkor a produkció mozgásvilágát, amelyet Bodor Johanna koreográfus alkotott meg. „Friss, a miénk, erdélyi, csíkszeredai” – jellemezte a bemutató előtt álló előadást a rendező.

Az előadást élő zenekari kísérettel fogják játszani. Bene Zoltán zenei vezető a darab hangzásvilágával kapcsolatosan kiemelte: egy, az operett műfajának korai darabjáról van szó. A dallamkezelés nagyon „kemény” énektechnikát igényel, ugyanakkor a zenei részek nem kifejezetten szórakoztató jellegűek, kivételt a szubrettrészek képeznek – emelte ki a zenei vezető. Hozzátette: a kórusrészek is nagy kihívás elé állították a színészgárdát.

A sajtótájékoztatón kiemelték: rendkívül fiatal színészek játsszák a darab főszerepeit. Vereczky Szilvia, énekesnő szerepében Tóth Jesst láthatja a közönség, Edvin herceget pedig Nagy Gellért alakítja.

Kálmán Imre Csárdáskirálynője a magyar operettirodalom legnépszerűbb és legsikeresebb műve. A darab nemesi, bohém szereplőivel, grófokkal és primadonnákkal, szerelmi bonyodalmaival és mindenki által ismert fülbemászó dallamaival egyszerre a könnyedség és báj remekműve, ugyanakkor az első világháború, a monarchia szétesésének és a főúri réteg dekadenciájának mementója is – olvasható a színház ajánlójában.

A bemutatót 2021. december 17-én pénteken tartják. a második előadás december 19-én, a szilveszteri, ünnepi kiadás december 30-án lesz. A belépőjegyek az előadásokra 40, kedvezményesen 30 lejbe kerülnek, az óévbúcsúztató ünnepi előadást pedig 50 lejért lehet megtekinteni. Jegyek a színház jegypénztárában válthatók: hétfőtől csütörtökig 13 és 15 óra, illetve péntekenként 12 és 14 óra között, valamint az előadások előtt egy órával.

További információk és helyfoglalás a 0748-168-506-os telefonszámon a jegypénztár nyitvatartásával megegyező időpontokban.

A hatályos rendelkezések értelmében az előadásokon a koronavírus ellen beoltottak, a betegségen átesettek (akik rendelkeznek a fertőzésen való átesésről szóló igazolással, amely a megfertőződéstől számított 15. nap és 180. nap közötti periódusban érvényes) és az előadás időpontjában érvényes negatív teszttel rendelkezők vehetnek részt. A szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselése kötelező az előadások teljes időtartama alatt!

(Borítókép: Farkas Endre)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?