Mesejátékot és közösségi színházi előadást mutat be a Csíki Játékszín

Hamarosan két új előadást láthat a közönség a Csíki Játékszín előadásában. A Torzonborz, a rabló inkább a kisebbeknek és családoknak szól, a kilencvenegy pedig közösségi színházként emberi problémákat dolgoz fel.

Két új előadást is bemutat a következő héten a Csíki Játékszín. Budaházi Attila rendezésében állítják színpadra a Torzonborz, a rabló című mesejátékot, míg a kilencvenegy címet kapó közösségi színházi darabot Bartalis Gabriella rendezte. Az előadások részleteit szerdán sajtótájékoztató keretében ismertették az alkotók.

Budaházi Attila elmondta: amikor két évtizeddel ezelőtt úgy érezte, hogy minőségi színházi előadásokat szeretne alkotni gyerekeknek, nem voltkönnyű dolga a darabválasztásnál, ugyanis kevésbé volt széles választék, mint napjainkban.

„Én a történeteket kerestem, az első rendezéseim saját adaptációk voltak” – emelte ki a háromévnyi szünet után újra Csíkszeredában alkotó rendező. A most feldolgozott mesével kapcsolatosan Budaházi Attila kiemelte: magyar nyelven először készült belőle adaptáció színészekkel, korábban Magyarországon bábjáték formájában mutatták be. A rendező szerint az előadás elsősorban hat éven felüli gyermekeknek ajánlott.

„Sokat gondolkoztam, hogy mi ennek a darabnak a mondanivalója, mivel fogunk dolgozni. Igazából az életigenlés, az egymás felé fordulás és a szeretet nyelvén beszélés, erről szól. Kicsit vásári hangulatú, főleg az adaptáció, a magyar fordításban két szereplő Paprika Jancsi és Vitéz Lackó is hozzátesz ehhez a hangulathoz. Ők nem a klasszikus Paprika Jancsi és Vitéz László, így hívják őket, de nem az ismert karakterek” – mondta el Budaházi Attila.

A másik bemutatás előtt álló darab a kilencvenegy címet viselő közösségi színházi produkció. Bartalis Gabriella, rendező elmondta: nem hagyományos produkcióról van szó. „A mi előadásunk abban az értelemben véve közösségi színházi előadás, hogy környkbeli emberekkel készült interjúk alapján készült. Olyan gondolatokat próbálunk megfogalmazni, olyan történeteket kívánunk színházi térbe emelni, amelyek a hétköznapi embereket foglalkoztatja. Ez az, ami gondolkodásra, önvizsgálatra késztethet” – fogalmazott az alkotó. Az interjúk a megfelelés témájában készültek, azt járták körül, hogy az emberi élet során milyen elvárásokkal szembesül valaki, tudtuk meg.

A Torzonborz, a rabló előadás bemutatója október 20-án lesz a szjnház nagyszínpadán, a kilencvenegyet pedig október 22-én láthatják először a nézők a Hunyadi László Kamarateremben. A nézőtéren fogadható létszámról, illetve a hatályos korlátozásokról és szabályokról a színház hivatalos közösségi oldalán és honlapján lehet tájékozódni.

(Borítókép: Csíki Játékszín)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?