Fiatalos lendülettel vág neki az új évadnak a Csíki Játékszín

Nyolc új bemutatóval, két fesztivállal, önkéntes programmal és színészkurzusokkal is várja a színházkedvelőket a Csíki Játékszín társulata a 2021/2022-es évadban. A csíkszeredai kulturális intézmény csütörtökön az Ásókapa című kamaratermi előadással indítja a szezont, bérleteket a tavalyi évhez hasonlóan idén sem bocsátanak ki, de lehetőség lesz támogató kártya, és mecénás jegy vásárlására is.

Az új színházi évad újdonságairól adott tájékoztatást szerdán Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója. Mint a csíkszeredai önkormányzat fenntartásában álló intézmény vezetője elmondta: nyolc új bemutatóval készülnek a 2021/2022-es színházi idényben.

Az előző évhez hasonlóan idén sem hirdetnek bérleteket a járványügyi helyzet bizonytalanságai miatt. „Tervben van, hogy esetleg a jövő év elejétől bevezessünk egy szabad-bérletet, ami 3, vagy 4 szabadon választott előadásra szól. Ugyanakkor kimarad a mecénás bérlet is a kínálatunkból, amit viszont pótolni szeretnénk. Mostantól kezdve támogatói kártya megvásárlásával támogathatja bárki a társulat működését, ennek az ára minimum 500 lej. Ennek tulajdonosa bármelyik saját előadásunkat megtekintheti egy alkalommal” – mondta el az igazgató. Hozzátette: tervezik egy drágább támogatói jegy bevezetését is, aminek 50 lej lesz az ára. A jegyárak egyébként nem fognak változni, a tavalyihoz hasonló értékben lehet megváltani a belépőket a Játékszín jegypénztárában. Érdemes lesz élni az előzetes, telefonos helyfoglalás lehetőségével, emelte ki az intézményvezető.

A jelenlegi szabályozás szerint a nézőtér 70 százalékát tölthetik meg, oltásigazolás nem szükséges a belépéshez, viszont a maszkviselés kötelező lesz az előadásokon, hangsúlyozta Veress Albert.

Az igazgató azt is elmondta: egy fiataloknak szóló önkéntes program kidolgozásának is nekifogtak, ugyanakkor szeretnének színjátszó csoportokat indítani. Emellett különböző csoportos és nagycsaládos kedvezményekkel is ösztönöznék a színházlátogatást – tette hozzá.

Párhuzamosan készülnek az új produkciók

Jelenleg két előadáson dolgozik a társulat: a Torzonborz, a rabló című mesejátékot Budaházi Attila rendezi, aki több év után vállalt újra feladatot Csíkszeredában. Ezzel párhuzamosan Bartalis Gabriella rendezésében készül egy kamaratermi darab is, a kilencvenegy című közösségi színházi előadás – jelentette be az igazgató. Hozzátette: ennek a két produkciónak a létrejötte a fenntartó önkormányzat költségvetés-kiegészítésének köszönhető.

Novemberben bemutatják a III. Richárd előadást, ami „hosszú és nem zökkenőmentes történet volt”, hiszen három alkalommal is készültek színpadra állni vele, ám a megszorító intézkedések miatt ez nem valósulhatott meg. A darabot átdolgozott formában csupán egy alkalommal, szabadtéren láthatta a közönség. Szilveszterkor Sebestyén Aba rendezésében a Csárdáskirálynő című nagyoperettel készül a Játékszín, tudtuk meg. Szintén novemberben új műfajjal is megpróbálkozik a színház, a legkisebbek számára babaszínházi előadást terveznek, amely Varró Dániel szövegeinek felhasználásával készül, tudtuk meg.

A jövő év első hónapjaiban Victor Ioan Frunză rendezésében fogják bemutatni a Tartuffe-öt és egy meghívott előadást is terveznek: Pintér Béla Kaisers Tv, Ungarn című darabját a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában láthatja a csíkszeredai közönség – mondta Veress Albert. Szintén a tavaszi időszakban egy nagyszínpadi kamaraelőadást is bemutatnak Rodrigo Garcia Agamemnon című szövegével, Alejandro Duran rendezésében.

A Csíki Játékszín műsorán marad a Valahol Európában című musical, és januártól felújítják a Bolha a fülben előadást, a kamarateremben továbbra is látható lesz az Ásókapa és a Gyerekünk. Előbbit a tatabányai MOST Fesztiválon is játsza majd a társulat, ugyanakkor csütörtökön a csíkszeredai közönség is láthatja évadnyitó előadásként – árulta el Veress Albert.

Két fesztivál szervezését is tervezik Csíkszeredában – hangzott el. Az egyik a MAFESZT, a Magyar Színházak Társulásának vándorfesztiválja és ismét szeretnék megrendezni az Unscene Fesztivált május végén. Veress Albert kitért arra is, hogy a gyermekeket, diákokat megcélzó Lurkó Fesztiválnak viszont nem találtak megfelelő időpontot, így elképzelhetően a jövő évi tanévkezdésre időzítik majd az újbóli megszervezését.

Bővült a társulat
Új színész érkezett az új évadra Csíkszeredába, Nagy Gellért Kolozsváron végzett ebben az évben és az Unscene Fesztiválon hívta fel magára a színház vezetőségének figyelmét. Szintén most kezdte a munkát a Csíki Játékszínnél Kész Orsolya irodalmi- és Csóti Zselyke művészeti titkár. Hiány van viszont fénytechnikus-világosítóból, ezen a területen továbbra is munkatársakat keres a Csíki Játékszín.

(Borítókép: Csíki Játékszín)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?