Történetének legnagyobb szabású zenés produkciójára készül a Csíki Játékszín

Az évad utolsó bemutatójára készül a Csíki Játékszín: Somogyi Szilárd rendezésében a Valahol Európában-t állítják színpadra. Dés László – Nemes István – Böhm György – Korcsmáros György – Horváth Péter közismert musicaljének bemutatója a Csíki Játékszín történetének legnagyobb szabású produkciója, a színház társulata mellé 31 gyerekszereplő is csatlakozott.

Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta: különleges előadásra készülnek az évad negyedik, utolsó bemutatóján. „31 gyerek játszik ebben a produkcióban, amiből 25 van egyszerre színpadon, ugyanis dupla szereposztással készült az előadás” – jegyezte meg a színház vezetője. Hozzátette: a próbafolyamat rövid idő alatt és megfeszített tempóban zajlott.

Somogyi Szilárd a budapesti Operett Színház rendezője, számos musical és operett rendezését tudhatja maga mögött, a Csíki Játékszínben az ő nevéhez kötődnek a következő nagysikerű előadások is: Isten pénze, Viktória, Mária főhadnagy. A rendező felidézte, hogy 2004 nyarán állította színpadra utoljára a Valahol Európában-t. „A darab örök klasszikus, hiszen a világban valahol mindig háború zajlik. (…) Megpróbálunk az előadásban a hatalomnak és az elnyomásnak egy olyan archetípusát megmutatni, ami bármikor előtörhet az emberi személyiségből” – fogalmazott. Somogyi Szilárd annak a reményének adott hangot, hogy az előadás két órája alatt a közönség kap egy olyan „lélekmannát”, amelyből lehet táplálkozni és újra „megmoccan” valami az emberekbe vetett hittel kapcsolatban.

A rendező a próbafolyamattal kapcsolatban elmondta: izgalmas és összetett volt. „Soha ennyi szereplő nem volt még ezen a színpadon. Kíváncsian várjuk, milyen lesz a fogadtatása. Azt gondolom, nagyon izgalmas és szép munkafolyamat végefelé tartunk és várjuk a közönséget” – tette hozzá.

A díszlettel kapcsolatosan elhangzott egy érdekesség: a 2004-es magyarországi előadás díszletelemeit használták fel a színpadképhez. Legalábbis részben, mivel a díszlet bizonyos elemei Budapesten maradtak a szállítás során, így a darab díszlet- és jelmeztervezőjének, Bakcsi Katának újra kellett teremtenie az előadás képi világát.

A Valahol Európában című musical dupla szereposztásban tekinthető meg, így két bemutató dátumot tűzött ki a színház: az első szereposztás május 15-én (szombaton) 19 órától játszik, a második május 16-án (vasárnap) 19 órától lesz látható. Az előadás a bemutatót követően június végéig több alkalommal is megtekinthető, és műsoron marad a következő évadban is.

A Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmforgatókönyve alapján készült musical történetén egy egész generáció nőtt fel. Egy csapat árván maradt gyerek a háborút próbálja túlélni, azonban az élelem megszerzése ezekben a nehéz időkben is lopásnak számít a felnőttek szemében. Az összetartás menti meg őket, és az, hogy egy elhagyatott birtokon a valamikori karmester, Simon Péter személyében találkoznak azzal a felnőttel, aki megtanítja őket remélni, szeretni, gondoskodni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A musicalt a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft.-vel kötött megállapodás alapján állítják színpadra Balázs Béla és Radványi Géza azonos című filmforgatókönyve alapján. Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. A produkció koreográfusa Zaiba Anikó, díszlet-, jelmeztervezője Bakcsi Kata, zenei vezetője és korrepetitora Bene Zoltán.

Jegyek ára a bemutatókra egységesen 35 lej, a bemutatót követő előadásokra 35 lej, kedvezményesen 22 lej. Jegyek válthatók a színház jegypénztárában munkanapokon 12 és 15 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Információk, és helyfoglalás 0751-039-026-os telefonszámon. Az előadás a járványügyi előírásoknak megfelelően fog zajlani.

Kapcsolódók

Kimaradt?