Bolha a fülbe – francia bohózatot mutat be a Csíki Játékszín

Új bemutatóra készül a Csíki Játékszín társulata. Georges Feydeau Bolha a fülbe című klasszikus bohózatát Zakariás Zalán rendezésében állítja színpadra a székelyföldi kulturális intézmény.

Minden jegy elkelt a Csíki Játékszín új produkciójának bemutató előadására. Mint a Veres Albert színházigazgatót helyettesítő Bartalis Gabriella elmondta, Csíkszereda sárga járványügyi besorolása miatt csupán a nézőtér 30 százalékát tölthetik meg látogatók, ám nagy öröm a társulatnak, hogy egyáltalán megtarthatják az előadásaikat. A színművész hangsúlyozta: Zakariás Zalán rendező első alkalommal dolgozik együtt a csíki társulattal.

A rendező szerint a Bolha a fülbe „örökzöld dolgokat tárgyal”. Mint kiemelte: éppen ezt az örökzöld hangulatot sugallja a darab zenei világa is, hiszen „nincs új a nap alatt”, amit a színpadon látunk, az már mind megtörtént valakivel. Mint Zakariás Zalán fogalmazott, a darabbal szeretnének derűt csempészni a nézők életébe, miközben a társulat tagjai „önmagukból is nehezebben csikarják ki a humort ezekben az időkben”. Az alkotó szerint „több falat kell áttörni, mint eddig”.

Georges Feydeau francia drámaíró vérből humorral átszőtt vígjátékában a félreértések, a kommunikáció hiánya, és a nagy egymásra találások olyan könnyelmű világot teremtenek, amelyben a hűség megbomlása se jár különösebb következményekkel. És amellett, hogy a váratlanabbnál váratlanabb fordulatok folyamatosan megnevettetnek, felfedezhetjük a mindennapok ironikus tükörképét is. Így érhető tetten azon banális helyzetek valósága, amelyek időnként indokolatlanul tesznek bolhát a fülbe.

Az előadás jelmeztervezője György Eszter elmondta: a jelmezek vizuális világa erősíti a mű bohózat jellegét. „Nincsenek mély filozófiák a jelmezek mögött, francia eleganciát idéznek, ugyanakkor tartalmaznak némi vizuális túlzást” – tette hozzá.

Kozma Attila színművész a darabbal kapcsolatosan úgy fogalmazott: „a bohózat humoros, ám nem mindig van kedvünk röhögni”. A megjelenő élethelyzetek fura törvényszerűségeket sugallnak, például a házaspárok hűtlenségi „kötelezettségeiről”, miközben ismerős, „már megtörtént”, mégis furcsa események sorakoznak a színpadon.

Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. A bemutatót követően az előadás április 24-én (szombat) és 25-én (vasárnap) 19.00 órától is látható lesz. Jegyek válthatók a színház jegypénztárában munkanapokon 12.00 és 15.00 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Információk és helyfoglalás 0751-039-026-os telefonszámon lehetséges. Az előadások a járványügyi előírások betartásával zajlanak.

(Borítókép: László F. Csaba)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?