Humoros mesevilágba repít a Csíki Játékszín legújabb előadása

Muszty Bea és Dobay András A kék csodatorta című mesemusicaljét mutatja be Visky Andrej rendezésében a Csíki Játékszín február 5-én. A rendező A Nyugat hőse című előadás után most második alkalommal tér vissza a Csíki Játékszínhez.

Visky Andrej rendező a Csíki Játékszín szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a 90-es években találkozott először A Kék csodatorta mesemusicallel, amelyet bakelit lemezen hallgatott meg számtalanszor.

„Érdekes időutazás volt ez az alkotási folyamat, úgy érzem, valahol találkozhattam a gyerek énemmel. A gyermekkoromon keresztül azzal is szembesültem, mennyire fontos volt akkor, hogy hallgathattam ezt a mesét” – elevenítette fel a darabhoz kötődő emlékeit a rendező. Hozzátette: a mese egy királykisasszonyról szól, aki igazi dolgokat keres egy olyan világban, amely külsődlegességekkel van elfoglalva.

„Láthatatlan értékeket keres, amikre ő rá tudja bízni utána az életét, amikre azt tudja mondani: ezért érdemes megházasodni. Szól arról is ez a mese, hogy mennyire fontos a művészet és a zene (…). A rendezői koncepcióm az volt, hogy legyen szép ez a mese” – emelte ki Visky Andrej.A szerző felvétele

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője, Hatházi Rebeka elmondta: látványkoncepciója a minél színesebb világ megteremtésén alapult.

„Nagy kihívás volt. Próbáltam inkább a jelmezekre fókuszálni és ezeken belül a színészekre, hogy ők éljenek a színpadon. A színészeknek, szereplőknek terveztem hátteret, a díszlet így állt össze” – jegyezte meg. Hozzátette: a jelmezek eklektikusak, az 1920-as évek divatjától a kortárs ruhákig sok minden megjelenik a színpadon.

Kozma Attila, aki két szerepben is feltűnik a musicalben úgy fogalmazott: valószínű, lesznek a mese szövegében olyan részek, illetve feltűnik olyan humor, amelyet inkább a felnőttek fognak érteni és értékelni, ezen kívül legalább három féle stílus paródiája is kihallható a darab zenéjéből.

„A járványhelyzet nagyon eltávolította a gyereknézőinket, így különös öröm, hogy végre újra találkozhatunk velük. A Csíki Játékszín életében mindig fontos helyet kaptak a gyerekelőadások és a gyerekközönséggel való találkozás. Ez az előadás minden valószínűség szerint nem csak a gyerekek számára lesz érdekes, hanem élvezhető lesz felnőtteknek is. Családi előadásokat is terveztünk, amikor a gyerekek a szüleikkel, nagyszüleikkel jöhetnek el színházba. Meggyőződésem, hogy méltó élményben fognak részesülni a felnőttek is” – mondta el a csíkszeredai színház megbízott igazgatója, Bartalis Gabriella.

 A kék csodatorta története Patológia királyának udvarában kezdődik, ahol Szupertónia királykisasszony hisztériás rohamokban szenved: nem akar férjhez menni. A helyzet egyre csak romlik, a kapzsi kérők hada, és a királyi vagyonra éhező orvosok miatt. Egy nap azonban megérkezik leánykérőbe a délceg Belkanto herceg, és előkerül a titokzatos dr. Placébó is, aki különös gyógymódot ajánl: Szupertóniát egy kék habostorta gyógyíthatná meg. Belkanto és hű barátja az egyetlenek, akik nem rettennek vissza, és vállalják a hosszú, viszontagságokkal teli utat, amely veszélyes, olykor sárkány lakta országokon át vezet a csodatortát rejtő kék erdőbe. A kék csodatorta mesemusical olyan különleges, humoros mesevilágba röpít, amiből végül nyomtalanul tűnik el minden baj és szomorúság – olvashatjuk a Csíki Játékszín honlapján.

Az előadás koreográfusa Bordás Attila, aki kortárs tánc kurzusokat is tart, már szintén számos színházi munkát tudhat maga mögött. Zenei vezetőként újra Bene Zoltán dolgozik együtt a társulattal. Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Az előadásra a belépők ára 10 lej. Jegyek válthatók a színház jegypénztárában február 1-től 17-ig munkanapokon 12.00 és 15.00 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Február 17. után a jegypénztár előadások előtt egy órával nyit. Az előadás február folyamán bérletszünetben és bérletben egyaránt látható lesz a Csíki Játékszín honlapján megtalálható időpontokban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?