Kányádi Szilárd lemondott, ideiglenes vezetőt neveztek ki a Csíki Játékszín élére

December elsejétől vezetőváltás történt a Csíki Játékszínnél, miután október 30-án felmondott Kányádi Szilárd igazgató. Helyére átmenetileg Bartalis Gabriella színművészt nevezte ki az intézményt fenntartó csíkszeredai városháza. A színész, rendező lemondását személyes és szakmai okokkal magyarázta.

Az Én és a kisöcsém című darab pénteki bemutatójának apropóján tartott sajtótájékoztatót a Csíki Játékszín társulata kedden kora délután. A sajtóeseményt Bartalis Gabriella színművész, megbízott igazgató vezette. Mint elmondta: Kányádi Szilárd felmondását követően 120 napos ideiglenes intézményvezetői megbízást kapott a fenntartó csíkszeredai önkormányzattól. A működtető ebben az időszakban kell kiírja a vezetői poszt versenyvizsgáját. A színésznő a Maszol kérdésére, miszerint meg fogja-e pályázni a tisztséget nem tudott határozott választ adni. Mint elmondta: nem zárkózik el a feladattól, ám még nem ismertek a pályázati kiírás feltételei. „Annak függvényében, hogy ez a 120 nap milyennek bizonyul és mennyire tudok megfelelni a feladatnak, nem zárom ki a lehetőséget, de nem tudnám most kijelenteni, hogy igen, pályázok” – mondta.

Kányádi Szilárd a Maszol érdeklődésére elmondta: október 30-án nyújtotta be felmondását, vezetői megbízatása a 30 napos felmondási idő lejárta után szűnt meg. A felmondás okaival kapcsolatosan a szakember úgy fogalmazott: a színház élén eltöltött három évnek kérdésekkel és kétségekkel tele indult neki. „A hitem és az elképzelésem, hogy ezt megpróbálom, az töretlen maradt. Viszont azokra a kérdéseimre, amiket korábban felvetettem, hogy ezt fogom-e tudni csinálni hosszú távon, elég vagyok-e ehhez szakmailag és emberileg és egy csomó más szempont alapján is, a három év alatt választ kaptam. A válaszok alapján a felé mutatott minden, hogy nem folytatom” – fejtette ki. Hozzátette, a színház élén eltöltött időszak alatt kiderültek „egyéb dolgok is”, és azt érezte: arra az útra, arra a szellemiségre és filozófiára, amivel „önazonosan” tudná végezni a vezetői feladatait, a színháznak jelenleg nincs szüksége. „Nem tart ott jelen pillanatban a társulat, és én sem tartok ott kommunikáció szempontjából” – fogalmazott.

Kányádi Szilárd azt is elmondta: amennyiben folytatta volna vezetőként a tevékenységét, lépésről-lépésre „több mint valószínű”, hogy „hozzányúlt” volna a művésztársulathoz, az irodai személyzethez és egy átalakítási folyamatot kezdeményezett volna. Mint hozzátette: ez a folyamat 10-15 éves előre gondolkodást feltételezett volna és „mindent egy lapra” alapon kellett volna tevékenykednie. „Tiszta és konkrét választ kaptam a feltett kérdésemre: nem én vagyok erre a megfelelő ember (…). Felfogtam: egy embernek könnyebb mozdulni, ha nem talál a szó, mint x embernek, akiket esetleg érintene ez a változás” – fejtette ki. Kányádi Szilárd ugyanakkor leszögezte: nem emberi indokok vezettek a lemondásához, hanem sokkal inkább szakmai okok, „tapasztalatokból fakadó döntést” hozott.

A Maszol érdekődésére a leköszönő igazgató elmondta: január elsejétől a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházhoz szerződik, és színészként folytatja pályafutását. Ugyanakkor a Csíki Játékszínnel nem szakítja meg a kapcsolatot, a részvételével futó produkciókban szerepelni fog és rendezőként is dolgozhat a későbbiekben a színháznál.

Új bemutatóval készül a társulat

Hosszú idő elteltével találkozhat a közönséggel újra a Csíki Játékszín társulata. Pénteken mutatják be Kányádi Szilárd rendezésében az Én és a kisöcsém című operettet. A rendező az előadás kapcsán elmondta: az időszak és az előadás műfaja is „kapóra” jött, mivel felszabadult, vidám produkcióval várják a közönséget. „Ezek az előadások kicsiny ékszerdobozok. Kiállták az idő rostáját, nagyon jól megírt történetekről van szó” – emelte ki. Az alkotó hozzátette: nagyon fontos az előadás zenéje, amelyben „az évek során slágerré vált dallamok” csendülnek fel.

Az Én és a kisöcsém előadás az előző évad bérletrendszerében tekinthető meg, a fennmaradó helyekre az előadások előtt egy órával lehet belépőt vásárolni a színház jegypénztárában. A járványügyi korlátozások betartásával a nézőtér 30 százalékát foglalhatják el az érdeklődők. Az előadást az érvényben lévő szabályozás értelmében szünet nélkül játsszák.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?