A Csíki Játékszín két „hibernálásra kényszerült” darabot újít fel

Két korábbi előadásának felújított változatával kedveskedik nézőinek a Csíki Játékszín társulata. A darabokat korábban mindössze néhány alkalommal láthatta a közönség. Hír még a csíkszeredai színház háza tájáról, hogy a megbízott igazgató, Bartalis Gabriella nem pályázza meg a vezetői tisztséget.

A Megtorlás és a Gyerekünk című előadások felújított változatát mutatja be a napokban Csíkszereda önkormányzatának színháza. Amint Bartalis Gabriella, megbízott igazgató a bemutatók kapcsán tartott sajtóeseményen elmondta: két olyan előadásról van szó, amelyek az elmúlt időszakban „hibernálásra kényszerültek”. A Megtorlást csaknem két év elteltével tűzik ismét műsorra, míg a Gyerekünket éppen az előző évi bemutató után egy évvel mutatják be újra.

„Azt éreztük, hogy olyan hosszú idő volt ez a hibernálási időszak, hogy továbbit nem bírnának ki ezek az előadások, muszáj újraélesztenünk őket. Ez a feladat annyiból volt nagyon nehéz, hogy nagyon rövid volt a rendelkezésre áll idő, de olyan jellegű intenzív, szenvedélyes munka van mindkét előadásban, ami miatt kár lenne őket pusztulásra ítélni” – fogalmazott Bartalis Gabriella.

Tóth Árpád, a Megtorlás rendezője kiemelte: nem könnyű feladat egy korábban elkészült, vagy „elkészültnek hitt” előadást újra elővenni. „Az volt a szép, hogy az az előadás, amit majd’ két évvel ezelőtt alkottunk, nagyon mélyen benne maradt az alkotókban, a színészekben” – fogalmazott. Hozzátette: az előadás most színpadra kerülő változata némileg újragondolt, „érezhetően más”. A Gyerekünk rendezője, Hatházi András úgy fogalmazott: a darab felújítással „érdekes kísérletet” hoztak tető alá.

Nem pályázik a megbízott igazgató

A hét elején jelent meg a csíkszeredai polgármesteri hivatal honlapján a pályázati kiírás Kányádi Szilárd távozott színházigazgató megüresedett helyére. Újságírói kérdésre Bartais Gabriella, megbízott igazgató elmondta: intenzív, jó hangulatú munkával teltek az elmúlt hónapok, ennek ellenére nem fogja megpályázni a vezetői tisztséget.

I.L. Caragiale 1890-ben írta meg a Megtorlást, amely különbözik addigi társadalombíráló vígjátékaitól. A Csíki Játékszínben 2019-ben mutatták be a darabot, és most közel két év után, február 12-13-án (pénteken és szombaton) 19.00 órától lesz újra látható az előadás. Halász Péter Gyerekünk című darabját 2020. február 16-án mutatta be a Csíki Játékszín társulata, az előadás pont egy év elteltével szerepel újra a színház műsorán, február 16-17-én (kedden és szerdán), 19.00 órától. Jegyek ára mindkét előadásra 30 lej, kedvezményesen 20 lej. Jegyek válthatók a színház jegypénztárában munkanapokon 12.00 és 15.00 óra között, valamint előadások előtt egy órával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?