Kortárs drámát olvas fel pünkösd vasárnapján a Csíki Játékszín

A Csíki Játékszín színészei Péter Beáta Búcsújárás című debütáló drámáját olvassák fel pünkösd vasárnap. A három felvonásos dráma a csíksomlyói búcsú körüli jelenségekből inspirálódva született.

A dráma első része a magyar kultúra napján hangzott el, ez alkalomból viszont a teljes művet felolvasássák. A mű három különböző év búcsújárási eseményei köré épül. Az első rész a 2017-es búcsú idején zajlik, a második felvonás a pápaplátogatás évében történik, míg a harmadik részben már kezdetét veszi a világjárvány. A felolvasószínházi előadás rendezője Dálnoky Csilla színművész.

„A dráma egyik erőssége az a humor, ami által a szerző rendkívül jó érzékkel és részletességgel ragadja meg azokat a csíksomlyói búcsújárás körül kialakult jelenségeket, amelyeket mindannyian ismerünk, és évről évre megtapasztalunk. A történeten keresztül azonban a valóság mellett mély, releváns kérdésekkel is szembesülünk. A csíksomlyói búcsú kontextusában hogyan létezik egymás mellett a szent és a profán? Mit gondolunk a vallásosságunkról, szokásainkról, hagyományainkról? Mennyire szeretünk tükörbe nézni és válaszolni ezekre a kérdésekre?” – írta ismertetőjében a Csíki Játékszín.

Péter Beáta Csíkszeredában született, jelenleg a Liget portál újságírójaként, a Székelyhon hírportál és a Székelyhon napilap kiadványainak munkatársaként, valamint az erdélyi Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális folyóirat szerkesztőjeként dolgozik. A mű megírásának idején a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény István-ösztöndíjasa volt.

Az előadás a XVII. Hargitai Megyenapok programsorozat része, a Csíki Mozival partnerségben jött létre, és a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlik.

Jegyek ára 10 lej, amelyek megválthatók a színház jegypénztárában munkanapokon 12.00 és 15.00 óra között, valamint az előadás előtt egy órával a Csíki Moziban. Információk és helyfoglalás a 0751-039-026-os telefonszámon.

Kapcsolódók

Kimaradt?