Keserű komédia – Molière Tartuffe-jét mutatja be a Csíki Játékszín

Jean-Baptiste Poquelin Molière Tartuffe, avagy az imposztor című darabját mutatja be március 18-án a Csíki Játékszín társulata. A Victor Ioan Frunză rendezésében színpadra állított darab a csalók, képmutatók, álszentek és hiszékenyek „társasjátékába” avatja be a nézőket.

A járványügyi korlátozások feloldását követő első bemutatójára készül a Csíki Játékszín társulata. A csíkszeredai közönség Jean-Baptiste Poquelin Molière Tartuffe, avagy az imposztor című darabját március 18-án láthatja első alkalommal. Az új előadás részleteit sajtótájékoztatón ismertették pénteken.

Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója felvezetőjében örömét fejezte ki amiatt, hogy már több alkalommal dolgozhattak együtt a Victor Frunză rendezővel és Adriana Grand díszlettervezővel. Hozzátette: Molière 1664-ben írta ezt a darabját, be is mutatták Versailles-ban és utána rögtön be is tiltották.A szerző felvétele

A darab rendezője kihangsúlyozta: a Tartuffe-ben bemutatott emberi jellemvonások az évszázadok során sem változtak. Ugyanazok a kettősségek és konfliktusok, a képmutatás, a csalás a mai napig végigkísérte az emberiség történelmét. Victor Frunză nagy elismeréssel szólt a Csíki Játékszín társulatáról. Kiemelte a fiatal és a tapasztaltabb színészek egyaránt magas színvonalú teljesítményét és egymást kiegészítő munkáját.

Adriana Grand elmondta: a látszat és a valóság közötti különbséget igyekezett megjeleníteni a színpadon. „Festett háttérről van szó, ami látszólag egy szolid, igazi dolog, de tulajdonképpen csak egy rongy ellentétben az igazi tárgyakkal, a bútorokkal, a jelmezekkel. Erre az ellentétre építettem: a látszatra és a mögötte levő semmire, vagy valóságra” – fogalmazott.Fotó: Adriana Grand

Az Orgont alakító Kozma Attila kiemelte: a főpróba hetében a színészek „turbó-módba” kapcsolnak és igyekeznek az alakítást minél részletesebbé tenni, részleteket közölni. Fülöp Zoltánt Pernelle asszonyként láthatják majd a nézők. A szereppel kapcsolatosan megosztotta, hogy 1974-ben alakított utoljára hasonló karaktert a színpadon, szereposztása egyfajta keretet szab pályafutásának.

Nagy divatja van az akcióhősöknek. Pontosabban az akciók hőseinek. Nevezhetjük őket politikusnak, egyházi méltóságnak vagy éppen jó barátnak. Azoknak, akik megmondják helyettünk, mit kell tennünk, mit kell éreznünk, eljátsszák, hogy kell viselkednünk – és mi örömmel hiszünk nekik. Kényelmesebb, mint ellentmondani. De miért akarunk hinni még annak is, akiről kiderül, hogy nem méltó a bizalmunkra? Miért e vonzalom a csalók, képmutatók iránt? Molière beszédes nevet adott főhősének. A Tartuffe a föld alatt rejtőző szarvasgombára utal, ahogy a csaló, képmutató ember is eltakarja igazi arcát. Molière közel 400 éve írta keserű komédiáját – de a világ, s benne az ember mit sem változott azóta. Veszélyesek az álszentek, de veszélyesek a hiszékenyek is, akik őket táplálják, s akik örömmel szabadulnak a gondolkodás terhétől. S hogy ebben a társasjátékban végül ki győz? Erre kereste a választ Molière is, s erre keresi a választ a mi előadásunk is - írja a darabról szóló ajánlójában a Csíki Játékszín honlapja.

A bemutató előadást március 18-án 19 órától tartják meg. A darabot 16 éven felüli nézőknek ajánlják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?