Erdélyben is bemutatja a Tanúhegyek című előadását a Fonó Zenekar és vendégeik

A Fonó Zenekar és hagyományőrző vendégeinek június 16-án, csütörtökön 19 órától bemutatják a Tanúhegyek – Az el nem feledett magyar népzene száz esztendeje címmel a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes székházában, a Spektrum Színház és a Maros Művészegyüttes közös szervezésében.

A Fonó Zenekar és hagyományőrző vendégeik közös koncertje arra a felismerésre épül, amely szerint a szomszédos országok magyarlakta régióiban a magyar népdal, illetve a hangszeres magyar népzene Trianon után száz évvel is még mindig az élő hagyomány részét képezik.

Úgy vélik, ezt nemcsak az elszakítottság okán, hanem azért is fontos hangsúlyozni, mert széles körben elterjedt az a nézet, amely a népzenét az archívumok, vagy legfeljebb a különféle újraéltetők, újraértelmezők tartozékának tekinti. A Tanúhegyek című előadás azokat a hagyományőrző mestereket vonultatja fel, akik még száz év elteltével is képviselik környezetük régi magyar hagyományát.Fotó: Spektrum Színház

Az ő tudásuk révén a körülöttük már nagyrészt lemálló, elporladó örökség régi tündöklésében tárulkozik elénk. A műsorban a Fonó Zenekar művészein kívül bemutatkoznak a felvidéki Zoboralja, Gömör, Bodrogköz, Kárpátalja, az erdélyi Kalotaszeg, Mezőség, Nyárád-mente, Gyimes, a horvátországi Szerémség és a vajdasági Bácskai Duna-mente magyar hagyományőrző énekesei és muzsikusai.

A Fonó Zenekar csapatának tagjai: Navratil Andrea – ének, Gombai Tamás – hegedű, hegedűkontra, Pál István „Szalonna”– hegedű, hegedűkontra, Pusko Márton (vendégművész) – hegedű, hegedűkontra, Agócs Gergely – ének, furulyák, duda, tárogató, Kerékgyártó Gergely – brácsa, ütőgardon, tamburabrácsa, Tárkány Kovács Bálint – cimbalom, Kürtösi Zsolt – bőgő, cselló.

Hagyományőrző vendégek:
Felvidék: Bastyúr István – ének (Szilice – Gömör),Holec Istvánné Lauro Ilona, Mikle Zsuzsanna – ének (Alsóbodok – Zoboralja);
Kárpátalja: Kokas Károly, Kokas László, Kokas József – ének (Nagypalád, Szatmár);
Erdély: Dezsőné Kádár Erzsébet – ének (Magyarszovát – Mezőség), Tankó Dezső – ének, furulya, Tankó Eszter – ének (Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok – Gyimes), Kaló Katalin – ének (Inaktelke – Kalotaszeg), Burján Tibor – ének, furulya (Nyárádszentbenedek – Marosszék);
Délvidék: Szilovics Rozália, Deme Hajnalka, Izsák Jánosné Kovács Ilona – ének, Izsák János – basszprímtambura (Kórógy – Szerémség).

Jegyek a helyszínen kaphatók, de előzetes regisztráció szükséges a 0757 059 594-es és a 0744 301 875-ös telefonszámokon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?