Jelentős szervezésbeli változtatásokkal tartják meg az idei Ezer Székely Leány Napját

A szervezést érintő fontosabb változásokkal, de a régi hagyományokhoz ragaszkodva tartják meg az idei, 91. Ezer Székely Leány Napját a csíksomlyói hegynyeregben július 2-án, szombaton. Az idei rendezvénynek is Csíkpálfava község, azon belül Csíkcsomortán a házigazdája. A szervezők mintegy 6000 székelyruhás résztvevőre számítanak.

A 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet értelmében tilos lovas és szekeres felvonulások megtartása a megyei jogú városok közútjain, így idén – amikor egyébként a járványügyi korlátozások nem kötik a szervezők kezét – sem a csíkszeredai Szabadság téren gyülekeznek a hagyományőrző csoportok, hanem már a kezdetektől a csíksomlyói hegynyeregben, a Hármashalom-oltárnál várják őket szombat délelőtt – tájékoztatta a helyi sajtót kedden a csíkszeredai városházán Füleki Zoltán, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes aligazgatója.

Szintén újdonságszámba megy, hogy a hagyományos ünnepi szentmisét ezúttal nem a csíksomlyói kegytemplomban, hanem a Hármashalom-oltárnál tartják meg. A házigazda község részéről a csíkdelnei plébános, Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész celebrálja a szentmisét.

Ismertették az idei programot | Fotó: László F. Csaba

Az Ezer Székely Leány Napja szervezésében szintén lényeges változtatás, hogy idén először nem törekednek arra, hogy megszámolják a jelenlévő székelyruhásokat, hanem annak, aki igényli azt, emlékkártyát adnak. Ezzel megszűnik az a hagyomány is, hogy az a település nyeri el a következő évi rendezés jogát, amely a legtöbb résztvevővel volt jelen az eseményen. Hogy milyen új kritérium alapján döntenek a rendezés jogáról, az majd a helyszínen, meglepetésként derül ki – tudtuk meg Füleki Zoltántól.

Ferencz Csaba csíkpálfalvi polgármester elmondta, hogy 2018, majd 2020 és 2021 után idén is nekik jutott a feladat, hogy a községhez tartozó Csíkcsomortán házigazdaként lássa vendégül a többi település hagyományőrzőit. Az évek során szerzett tapasztalatnak, gyűjtőmunkának köszönhetően számos kincsre is bukkantak a községben, például nemrég az egyik ruhásládából előkerült egy olyan viselet is, amelyet az első, 1931-ben szervezett Ezer Székely Leány Találkozón viseltek.

Már a székely népviselet napján elkezdődik az ünnep

András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója emlékeztetett, hogy 1931-ben a népviselet, a néptánc és az imádság ünnepeként hirdették meg a találkozót Domokos Pál Péter ötlete alapján.

A székely népviselet napján bárki elküldheti éjfélig az aznap székelyruhában róla készített fotót a hargitaneptanc@gmail.com email-címre, és azt feltöltik az együttes Facebook-oldalára. András Mihály ezért mindenkit arra bátorított, hogy ezen a napon teljes népviseletben vagy népviseleti darabokat hordva intézzék ügyes-bajos dolgaikat, és osszák meg ezt a világgal.

Gábos Rozál, az együttes vezető szervezője ismertette a két nap részletes programját. Kiemelte, hogy a szombat délelőtti szekeres felvonulást és közös táncot a péntek késő délutáni, esti fellépések, vagyis a Toborzó váltja fel. A Szabadság téren felállított színpadon 18 órától fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és Csíkszereda testvérvárosainak néptánccsoportjai, a hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes, valamint a székesfehérvári Alba Regia Pulutyka Táncegyüttes. Szintén pénteken a csíkcsomortáni Kárpátok Őre emlékműnél a pozsonyi csatára való megemlékezést tartanak majd.

Fotó: Gábos Albin/Archív

A következő napon a csíksomlyói nyeregben délelőtt 10 óráig várják a résztvevő hagyományőrzőket. Lesz ünnepi szentmise, köszöntőbeszédek, kézműves vásár, mesterség-bemutatók, népviseletmustra, népviseleti kiállítás és ügyességi játékok. A hagyományőrző néptánccsoportok előadásai mellett megtekinthető majd a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az együttes utánpótlás csoportja, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház, az Alba Regia Pulutyka Táncegyüttes és az Aranyszalma Néptáncegyüttes előadása is.

Azok, akik a városközpontból autóbusszal mennének ki a helyszínre, 10, 11 és 12 órakor ülhetnek fel a Csíksomlyóra tartó városi buszra, amely 16, 17 és 18 órakor indul vissza a központba. A két nap részletes programja ERRE a linkre kattintva tekinthető meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?