Közeledik az Ezer Székely Leány Napja

Minden értelemben a hagyományokhoz híven szervezik meg idén is az Ezer Székely Leány Napját a csíksomlyói Nyeregben. Idén Tusnádfürdő a rendezvény tiszteletbeli házigazdája. Újdonság, hogy egy nappal korábban, először hirdetik meg a székely népviselet napját.

Az Ezer Székely Leány Napját minden év júliusának első szombatján tartják, amelyre nemcsak Hargita, hanem Kovászna és Maros megyéből is érkeznek csoportok. Az idei ünnep különlegessége, hogy Aranyosszék központjából, Felvincről is meghívtak egy néptánccsoportot azzal az elgondolással, hogy egyrészt a szórványban élő közösséget is minél jobban bevonják a közös ünneplésbe, másrészt ezzel azt is hangsúlyoznák, hogy történeti szempontból Aranyosszék is a Székelyföld része.

A székely népviselet napja

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, mint az esemény főszervezője június 30-ra, péntekre meghirdette a székely népviselet napját, amelynek kapcsán minden népviselettel rendelkező, nemcsak a Székelyföldön, hanem azon kívül is élő embert arra biztatnak, hogy ezen a napon öltsenek hagyományos viseletet vagy annak néhány darabját, és így induljanak el munkahelyükre, ügyes-bajos dolgaikat intézni, vagy akár bevásárolni.

Így azok is bekapcsolódhatnak a székely ruha ünnepébe, akik valami miatt nem tudnak szombaton részt venni az Ezer Székely Leány Napján. A Hargita népi együttes Facebook Messenger-fiókjába, valamint az ezerszekely@gmail.com email címre várják a fényképeket azoktól, akik a nagyvilágnak is megmutatnák, hogy pénteken felvették a népviseletet.András Mihály, az együttes igazgatója, művészeti vezetője az eseményt megelőző szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a népviselet napjára a felhívást minden Hargita megyei önkormányzat megkapta.

„Székelyföld rászorul az odafigyelésre, és a székely embereknek is meg kell tenniük ezt saját magukkal. Félő, hogy azok a székelyek, akik elvándorolnak más országba, hogy másokon segítsenek munkájukkal, itthon már nem tudnak magukra figyelni. Annak idején, a 30-as években, amikor először tartották a székely leány találkozókat, az adta az ötletet a megálmodóknak, hogy a szolgálni elvándorolt székely lányok – akik sok hátrányt, erkölcsi kárt szenvedtek a távolban – figyelmét felhívják az itthon hagyott értékekre” – magyarázta az igazgató.

Vetessék számba magukat!

A szervezők arra kérik a Nyeregbe kiérkező székely ruhásokat, hogy regisztráljanak a részvételi sátorban. Minél pontosabb adatot szeretnének kapni arról, hogy hány résztvevője volt a rendezvénynek. Akik pedig úgy gondolják, hogy értékes a hagyományos öltözetük, azok a népviseletmustra sátorában is regisztrálhatnak. A mustrán idén elsősorban a több generációs családokat és a baráti társaságokat díjazzák.

Minden évben az előző év Ezer Székely Leány Napján a legtöbb résztvevővel jelentkező település a rendezvény tiszteletbeli szervezője. Tavaly a tusnádfürdőiek voltak a legtöbben, ezért idén ők gondoskodnak arról, hogy minden gördülékenyen menjen.

Melles Mária, a tusnádfürdői Gyöngyvirág Egyesület nevében, valamint a kisváros alpolgármesterként kifejtette, hogy a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes munkájával mindig arra törekedett, hogy életben tartsák a hagyományokat. Most már nagy a készülődés, folynak a táncpróbák, és a szervezésből nemcsak ők, hanem az önkormányzat, valamint az együttes tagjainak szülei, nagyszülei is kiveszik a részüket.

Szombaton tehát reggel fél 9-kor gyülekeznek a csoportok Csíkszereda három bejáratánál (Zsögöd, Taploca és az Udvarhely felőli kijárat). Fél 10-kor találkoznak mind a Szabadság téren, ahonnan gyalogosan, lovakkal és szekerekkel felvonulnak Csíksomlyóra, a 11-kor kezdődő szentmise után pedig a Nyeregben folytatódik az egész napos program. Lesz kézműves-kiállítás és -vásár, mesterségbemutató, közös játék és természetesen sok-sok tánc.

Kapcsolódók

Kimaradt?