Az elmúlt négy év Ezer Székely Leány Napja – kiállítás Csíkszeredában

Az elmúlt négy év Ezer Székely Leány Napja találkozóin készült fényképeiből nyílt egyéni kiállítása Iochom Zsolt fotósnak kedden délután a csíkszeredai Megyeháza Galériában. Saját bevallása szerint több mint kétezer fotóból választotta ki a most bemutatott negyven alkotást, amely betekintést kíván nyújtani a találkozók hangulatába, életképeket megörökítve és egy-egy embert kiemelve a többezres tömegből.

„A legjobbkor van ez a kiállítás, hisz a hétvégén lesz az idei Ezer Székely Leány Napja” – fogalmazott Antal Attila, Csíkszereda leköszönt alpolgármestere. „Iochom Zsolt meglát és megláttat, ezt teszi most az Ezer Székely Leány Napjával is” – méltatta a fiatal fotóst Antal Attila.

András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években mekkora fejlődésen ment át a találkozó.

„Ez a találkozó olyan keret, amely egy testi-lelki-szellemi éléskamra, aminek a mennyisége és a tápértéke attól függ, hogy mi mit viszünk oda” – jelentette ki András Mihály örömének adva hangot, hogy vannak olyan fiatalok, akik hozzá tudnak tenni a rendezvényhez, nemcsak mennyiséget, hanem minőséget is.

Darvas-Kozma József esperes-plébános távollétében gondolatait Iochom Zsolt tolmácsolta, amelyek érdekes adalékul szolgáltak az első találkozóval kapcsolatosan.

„A történelmi idő úgy hozta, hogy népi kultúránk védelmét P. Takács Albert Gábor csíksomlyói ferences házfőnök is felvállalta a Csíkszeredában működő Szociális Testvérek Társulatának egyik vezetőjével, Stettner Andrea testvérrel és a kolozsvári Katolikus Nőszövetséget képviselő Zakariás Flóra nővérrel. 1930-ban eltervezték az Ezer Székely Leány Napja rendezvény szervezését, amelyre első alkalommal 1931. június 7-én került sor, hónapokig tartó előkészület után. Célja a székely népviselet, néptánc és népzene megőrzése. A hagyományőrző találkozóra 42 településről jöttek el Csíkszeredába. 1932-ben a mozgalomhoz  új emberek is csatlakoztak, köztük Domokos Pál Péter gimnáziumi tanár, aki a konferanszié szerepét vállalta és P. Lukács Manszvét ferences szónok. Az 1935-ben megtartott ötödik rendezvény után a román hatóság betiltotta. Újraéledése 1940. október elején volt, amikor Csíkszeredába látogatott vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó. Az impériumváltást követően ismét beszüntették. A szociális testvérek 1990-ben újraindították. Az emberek hamar felejtenek. Ezért történt meg, hogy az Ezer Székely Leány Napja rendezvény első szervezőjének, P. Takács Gábor atya nevét elfelejtették, és tévesen Domokos Pál Pétert emlegetik” – mutatott rá soraiban Darvas-Kozma József.

A kiállítás megnyitóját ünnepélyesebbé tette András Orsolya, aki csíki keservest és egy csángómagyar archaikus dalt énekelt. Házigazdaként a kiállításmegnyitót megtisztelte jelenlétével Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.

A tárlat az elkövetkező hetekben a nap huszonnégy órájában látogatható a Megyeháza Galériában.

Kapcsolódók

Kimaradt?