Csíkszeredában sokan bizalmatlanok a számlálóbiztosokkal szemben

Bizalmatlanok a csíkszeredaiak, nem akarják otthonaikba beengedni a népszámlálóbiztosokat, holott kulcsfontosságú, nemzetiségi és vallási hovatartozásukra vonatkozó kérdésekre is választ kellene adniuk. A helyzet jobbítása érdekében a polgármesteri hivatal #NépszámOtthon elnevezéssel kampányt indít.  

Csupán három hét van hátra a népszámlálás élő lekérdezéses szakaszából, amikor a számlálóbiztosok otthonukban keresik fel azokat, akik egyáltalán nem vagy helytelenül válaszoltak a kérdésekre az online önkitöltéses szakaszban.

Csíkszeredában az első fázisban 28 202 személy töltötte ki online a kérdőíveket, ezek közül pedig 23 306, vagyis 63,42 százalék volt érvényes – tájékoztatta a sajtót hétfőn Korodi Attila polgármester. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint Csíkszeredának 36 751 lakója van, akik közül a számlálóbiztosoknak még 13 445 személyt kellene megszámolniuk.

Korodi Attila polgármester | A szerző felvétele

„A városháza elindítja a #NépszámOtthon elnevezésű kampányát, mert a Csíkszeredában dolgozó 42 számlálóbiztos visszajelzése alapján a városlakók nehezen fogadják otthonaikban őket. Néhány okot is megjelöltek: például sokan nem akarják közölni a személyi számukat adatvédelmi okokra hivatkozva, illetve többen a lakásaik adatait nem szeretnék bediktálni” – ismertette a felmerült problémákat a városvezető.

Korodi felhívta a figyelmet, hogy mind a 42 számlálóbiztosnak hiteles, a polgármester aláírásával ellátott igazolványa van, amelyet felmutatva bárki meggyőződhet róla, hogy nem rossz szándékkal kopogtat be hozzájuk. Hozzátette, hogy kedd reggeltől beüzemelnek egy telefonos szolgálatot is a 0725–591867-es számot felhívva a bizalmatlan állampolgár meggyőződhet arról, hogy az ajtajában álló személy valóban számlálóbiztos-e. „Sajnálatos ez a bizalmatlanság, miközben ez a folyamat arról szól, hogy mindenkit a nemzetiségre és a vallási hovatartozásra vonatkozó fontos információkkal együtt számba vegyenek. E nélkül sérülhetnek a meghatározó önkormányzati, intézményrendszeri eszköztárak” – fogalmazott a polgármester.

Fotó: Agerpres

A számlálóbiztosok visszajelzései között szerepel az is, hogy sokan, akiket felkeresnek, azzal hárítják el az adatszolgáltatást, hogy ők online már válaszoltak a kérdésekre. Viszont Csíkszeredában közel 5000 személy töltötte ki helytelenül a kérdőívet, és lehetséges, hogy sokan közülük nem is tudják, hogy ők is így jártak. A polgármester kifejezetten aggasztónak tartja, hogy egyes családok többszöri megkeresés után sem jeleztek vissza a számlálóbiztosnak, még annak ellenére sem, hogy az illetékesek rendszerint hátrahagyják az elérhetőségüket annak érdekében, hogy megfelelő időpontot egyeztessenek az érintettekkel. Korodi szerint a halogatás fölösleges idővesztegetés, főként annak fényében, hogy az otthoni lekérdezéses fázisban a 13 445-ből eddig csak 1428 személyhez, az érintettek 10,62 százalékához jutottak el a számlálóbiztosok.

A városvezető a számlálóbiztosok visszajelzéseire hivatkozva sajnálatosnak nevezte továbbá azt, hogy két másik tévhit is él a csíkszeredaiakban. Az egyik szerint a népszámlálás során megadott adatok alapján számolják ki az adott háztartásra vonatkozó adók és illetékek mértékét. Korodi nyomatékosította, hogy az intézményeknek megvannak a hivatalos adatok, tehát nem a népszámlálási válaszok alapján szabják meg a befizetendő értékeket. A másik tévhit szerint a népszámláláson azért kérik a lakás adatait, mert ukrajnai menekülteket akarnak betelepíteni. A polgármester ezt a felvetést is elutasította.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?