A statisztikai hivatal koordinátora Csíkszeredában fejezte ki elismerését a helyiek aktivitásáért

Kiemelkedően teljesített Hargita megye és Csíkszereda a 2022-es népszámlálás önkitöltési szakaszában, a régió és a megyeszékhely is az országos átlag feletti részvételt tudhat magáénak. A kitűnő eredmények több jól sikerült akciónak köszönhetők, amelyeket személyes látogatása során Silvia Pisică, az Országos Statisztikai Hivatal koordinátora is elismert.

Csíkszeredába látogatott hétfőn Silvia Pisică, az Országos Statisztikai Hivatal Népszámlálás Koordinációs és Megvalósítási Egyeségének (Unităţii de Coordonare şi Implementare a Recensământului – UCIR) vezetője, hogy személyesen fejezze ki elismerését a megyeszékhely, illetve a Hargita megyei népszámlálási részvételi eredményekért.

Mint ismert, Csíkszereda április elején még 13 százaléknál tartott, a megye 14 százaléknál. Mára a város elérte a 66 százalékot és a megye is meghaladta a 60-at. Hargita megye Brassó mögött a második helyen áll, Csíkszereda a pedig a megyei jogú városok rangsorában a legjobb öt között szerepel.

„Nemcsak helyben kaptunk pozitív visszajelzéseket az elmúlt hetek együttműködési kampányairól, hanem országos szinten is nagyon érdekesnek találták és ezekről a tapasztalatokról beszélgettünk” – osztotta meg a sajtó képviselőivel Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. A városvezető hozzátette: a népszámlálás önkitöltéses szakaszában eddig a csíkszeredai lakosság 66 százaléka vett részt, ez túlszárnyalta a tervezett aktivitást, hiszen az 50 százalékos részvétel elérése volt a cél. Kiemelte azt is, hogy az önkitöltési pontokhoz a válaszolók 22 százaléka fordult, a többiek otthon töltötték ki az ívet.Silvia Pisică, Korodi Attila és Borboly Csaba | A szerző felvétele

Korodi Attila szerint a csíkszeredai lakosság felelősségteljesen állt hozzá a népszámláláshoz és ez garanciát jelenthet arra, hogy a következő szakaszt is „tisztességgel végigvigyék”. A polgármester szerint ugyanakkor az önkitöltéses szakasz a kéthetes meghosszabbítása ellenére már a következő fázis előkészítésén kell gondolkoznuk és elérniük azokat a csoportokat, akiket eddig nem, vagy kevésbé sikerült, illetve azon, hogyan tudják segíteni a népszámláló biztosok munkáját. A városvezető megköszönte a sajtó munkáját is, amellyel hozzájárult a különböző kampányok sikeres lebonyolításához.

„Ahol létezik a bizalom a lakosság részéről, ott működik az együttműködés” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A politikus kihangsúlyozta a megfelelő kommunikációs stratégiák fontosságát és a népszámláláshoz kötődő „városi legendák” felszámolását. Kiemelte ugyanakkor, hogy a népszámlálás eredményei alapján születnek meg a következő 10 évet meghatározó fontos intézkedések, amelyek a fiatalabb generációk életét is meg fogják határozni.

„Nem tudom, mennyire vannak tisztában vele, de példaként tekinthet önökre az egész ország, méltán lehetnek büszkék erre az arányra” – fogalmazott Silvia Pisică, hangsúlyozva, hogy a népszámlálásokból nyert adatokkal mindig az életszínvonal növelését szolgáló politikai döntéseket, stratégiákat készítik elő, a begyűjtött adatokat egyébre nem használják.

Abos Maria Elena, a Hargita Megyei Statisztikai Hivatal vezetője arról tájékoztatott, hogy Hargita megyében számos település lakói kiemelkedő arányban vettek részt az önkitöltési szakaszban. A legkiemelkedőbb Korond, ahol a lakosság 110 százalékban töltötte ki az íveket. Az érdekes adat abból adódik, hogy a község lakossága nőtt az előző összeírás óta. Szintén nagy arányú volt a részvétel Csíkszentmártonban (84,7%), Szépvízen (83,8%) és Csíkrákoson is (82,6%), míg Gyergyóditróban (37,1%), Szárhegyen (35,7%), Bélborban (35,4%) és Salamáson (35,2%) átlag alatti volt a részvétel.

Csíkszeredában az elmúlt hetekben több pilléren álló kampány valósult meg: ennek része volt a hetente visszatérő, intézményeket és cégeket megszólító #NépszámSzerda program, az egyházakkal együttműködve kivitelezett ideiglenes összeíró pontok megszervezése, a szülőket és az iskolai személyzetet megszólító #NépszámSuli, a kávézók fogyasztóira irányuló #NépszámKávé, az elszármazottakat megcélozó #NépszámItthon, illetve az összeíró pontok folyamatos népszerűsítése. 

(Címlapkép: Agerpres) 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?