Péter Ferenc: az önkitöltéssel saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat

Május 15-én éjfélig lehet a népszámlálási kérdőíveket online kitölteni önállóan vagy a legközelebbi összeíró pontban, számlálóbiztos segítségével. Maros megyében nagyarányú magyar részvétellel megtartható, vagy akár növelhető is az érdekérvényesítési súlya a közösségeknek egy-egy településen.

„Azért is fontos, hogy minden adatunk helyesen kerüljön be az adatbázisba, mert a következő tíz évben ezek alapján születnek meg majd az életünket meghatározó döntések. Ezek az adatok szolgálnak hivatkozási alapul szinte minden közigazgatási, adminisztrációs kérdés megvitatásakor, az anyanyelvhasználati jogkörök kiterjesztésekor, iskolai osztályok, óvodai, bölcsődei csoportok, vagy akár önálló magyar nyelvű tanintézmények létrehozásakor” – fejtette ki Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke.

Maros megye továbbra is átlagon felül teljesít, országos szinten a hetedik helyen áll, eddig összesen 225 149 kérdőívet töltöttek ki, ami az összlakosság 43 százalékát teszi ki.Önkitöltésben segítséget nyújtó összeírópont Marosvásárhelyen | A szerző felvétele

„Fontos, hogy ezen a héten még tartsuk a tempót, és mi magunk töltsük ki a kérdőívet. Így lehetünk a legbiztosabbak abban, hogy lesz nemzetiségünk, anyanyelvünk, felekezeti hovatartozásunk. Így is, úgy is megszámolnak, de nem mindegy, hogy mi írjuk be a helyes adatokat, arra várunk, hogy hátha felkeres egy számlálóbiztos vagy száraz statisztikai adat leszünk, amit a 2011-es adatbázisból emelnek át” – hangsúlyozta Péter Ferenc.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hozzátette, továbbra is figyelni kell a nagyvárosokra, hiszen azokban a számlálóbiztos nem biztos, hogy mindenkihez eljut. Figyelni kell a 20-50 százalék közötti magyar aránnyal rendelkező településekre, a szórványra, a vegyes házasságban élő családokra, illetve az ideiglenesen külföldön tartózkodókra. A megyei önkormányzat elnöke szerint fontos továbbá azoknak a személyeknek az összeírása, akik nem a hivatalosan bejegyzett lakcímükön laknak. Ez azért fontos, mert május 15. után a számlálóbiztosok a lakosokat a hivatalosan bejegyzett címükön fogják először keresni. Ha ott nem találják őket, a nemzetiségükre és az anyanyelvükre vonatkozó adatok nélkül kerülhetnek a nyilvántartásba – nyomatékosította Péter Ferenc.

A jelenlegi fázisban oda kell figyelni az elrontott/érvénytelen regisztrációkra is, ez leellenőrizhető utólag a személyazonosító számmal a dovrec.insse.ro oldalon, a népszámlálás hivatalos honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?