banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Maros megye lakosságának közel 24 százaléka töltötte ki online a népszámlálási kérdőíveket

A települések szintjén a kitöltési arány 50 és 5 százalék között mozog, Marosvásárhely a megyei átlag szintjén teljesít.

A 24 százalékos arány országos viszonylatban nem rossz, a megye ezzel a 9. helyen áll. Ennek ellenére a kitöltési arány még mindig nem elegendő, de az elmúlt napokban a kitöltési hajlandóság tendenciája növekedni kezdett- jelentette ki Ioan Matei, a Maros Megyei Statisztikai Hivatal vezetője.Segítenek azoknak, akik egyedül nem boldogulnak a kitöltéssel | Fotó: Benedek Huszár Botond

Érdekesség, hogy a vidékiek sokkal lelkiismeretesebbek, mint a városban lakók, jelentősen magasabb a népszámlálási kérdőíveket kitöltők aránya a falvakban. Mint fogalmazott, valószínű, hogy sokan a május 15-e előtti napokban, az online kitöltéses szakasz határidejének lejárta előtt fogják kitölteni a kérdőíveket, ami alaposan le fogja terhelni a rendszert, ugyanakkor még mindig sokan vannak olyanok, akik a személyes, népszámláló biztos által végzett adatrögzítést preferálják.

„Maros megyében jelenleg közel 126 500 kitöltött kérdőívet regisztráltunk. A kérdőívek 32 százalékát egyénileg töltötték ki, a többi esetben a kitöltést segítő központokban az arra felkészített szakemberek segítették a lakosságot. Megyeszerte vannak olyan települések, ahol a népszámlálási kérdőíveket a lakosság 50 százaléka töltötte már ki, de akad olyan is ahol ez az arány alig 5 százalékos. A legtöbben Bala, Felsőbölkény, Mezőbodon, Ádámos, Libánfalva, Mezőmadaras, Kozmatelke, Dózsa György, valamint Ákosfalva településeken töltötték ki a kérdőíveket. Az ellenkező pólust Mezőbánd, Szászkézd, Oláhkocsárd, Alsóidecs, Héjjasfalva, valamint Kóród jelentik, van ahol 5 százalék alatti az online kitöltött kérdőívek aránya”- tájékoztatott Ioan Matei.

Marosvásárhelyen 20 ezren töltötték ki az online népszámlálási kérdőívet, ami a megyeszékhely lakosságának csaknem 24 százalékát jelenti, s egyúttal megfelel a megyei átlagnak - összegzett a Maros Megyei Statisztikai Hivatal vezetője.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?