Hivatalos: május 27-ig meghosszabbítják a népszámlálás online szakaszát

Május 27-ig hosszabbítják meg a népszámlálás online szakaszát, erősítette meg a csütörtöki sajtóértesüléseket pénteki sajtótájékoztatóján az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke, Tudorel Andrei.

Tudorel Andrei sikeresként értékelte az eredetileg május 15-éig tervezett önkitöltős szakaszt, hozzátéve, hogy eleinte sokan szkeptikusan álltak hozzá. Mint mondta, 8,4 millió kérdőívet töltöttek ki eddig országos szinten, ami azt jelenti, hogy minden 1000 lakosból 440-nek sikerült megszámlálnia magát, így meghaladták az eredetileg 35 százalékosra becsült részvételt.Fotó: Agerpres

Az INS elnöke szerint átlag 110 ezer kérdőívet véglegesítettek naponta, az utóbbi egy hétben azonban 440-450 ezer kérdőív érkezett be naponta. A nagy érdeklődés volt az egyik indok az online szakasz meghosszabbítása mellett, a másik érv pedig az volt, hogy ezzel csökkenteni lehet a népszámlálás költségeit, hiszen minden digitálisan kitöltött kérdőív 7-10 RONt takarít meg az államnak.

Az online szakaszt május 27-ig hosszabbítják meg, a számlálóbiztosok pedig május 31. és július 17. között indulnak el felkeresni mindazokat, akik még nem töltöttek ki kérdőívet.

A Népszámlálás.ro kampány lebonyolításával megbízott Közpolitikai Elemző Központ Egyesület elnöke, Barna Gergő szociológus a Maszol megkeresésére korábban elmondta, a hosszabbítás racionális döntés, ugyanis az utóbbi időben a megnőtt érdeklődés miatt leterhelt volt a rendszer, akadozott, ezért sokan nem tudták kitölteni a kérdőívet. A 12 nap haladékkal van rá esély, hogy mindazok részt vegyenek a népszámlálás első, online szakaszában, akik szeretnének, illetve azok, akik már kitöltötték a kérdőívet, le tudnák ellenőrizni, hogy azt elfogadta-e a rendszer.

Az eredeti menetrend szerint május 16-tól július 17-ig jártak volna terepre a számlálóbiztosok, ez a második időszak azonban lerövidül. Barna Gergő hangsúlyozta, hogy így még kevesebb esély lesz arra, hogy a számlálóbiztosok rögzítsék az adatokat, hiszen a nyári időszakban sokan elutaznak. Akiket nem sikerül ebben a fázisban összeírni, azok adatait beemelik a létező adatbázisokból, viszont ezeknek a személyek nem azonosítható be az etnikuma, anyanyelve, felekezeti hovatartozása. Ezért fontos, hogy aki csak teheti, éljen a hosszabbítás adta lehetőséggel, és vegyen részt az önszámlálós szakaszban, hiszen nem mindegy, hogy hány százalék lesz a magyarság országos aránya.

(Címlapfotó: Adobe Stock Photo)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?