Sajtóértesülés: meghosszabbítják a népszámlálás online szakaszát

A Népszámlálási Központi Bizottság az online kitöltési szakasz meghosszabbításáról döntött: sajtóértesülések szerint 12 nappal több idejük lesz a kérdőív digitális kitöltésére a román állampolgároknak, május 15. helyett ugyanis 27-éig lesz elérhető ez az opció.

Az Adevărul napilap szerint a Népszámlálási Központi Bizottság már eldöntötte, hogy meghosszabbítják az online kitöltési szakaszt, az új menetrendet azonban az Országos Statisztikai Hivatal pénteken jelenti be. A Konstancai Rádió kérdésére a megyei prefektúra megerősítette az információt, sőt azt is közölte, hogy május 27-ig hosszabbítják meg az online szakaszt, a számlálóbiztosok pedig május 31. és július 17. között keresik fel azokat, akik addig nem töltötték ki a kérdőívet. Az eredeti forgatókönyv szerint a második szakasz május 16-tól kezdődött volna.Illusztráció: Gábos Albin

Az online szakasz meghosszabbításáról a Népszámlálás.ro Facebook-oldal is posztolt csütörtök este. A Népszámlálás.ro kampány lebonyolításával megbízott Közpolitikai Elemző Központ Egyesület elnöke, Barna Gergő szociológus a Maszol megkeresésére elmondta, a hosszabbítás racionális döntés, ugyanis az utóbbi időben a megnőtt érdeklődés miatt leterhelt volt a rendszer, akadozott, ezért sokan nem tudták kitölteni a kérdőívet. A 12 nap haladékkal lenne rá esély, hogy mindazok részt vegyenek a népszámlálás első, online szakaszában, akik szeretnének, illetve azok, akik már kitöltötték a kérdőívet, le tudnák ellenőrizni, hogy azt elfogadta-e a rendszer, magyarázta.

Barna Gergő szerint az utóbbi egy-két hétben a naponta beérkező kérdőívek száma 3-400 ezerre nőtt, a megnövekedett érdeklődést a Népszámlálás.ro telefonközpontjában is érzékelték. Az utóbbi időszakban megnőtt érdeklődés oka Barna Gergő szerint az, hogy most érett be az Országos Statisztikai Hivatal kissé későn indult népszerűsítő kampánya, valamint a lakosság is halogatta a kitöltést.

A szociológus elmondta, az utolsó, hétfői adatok szerint mintegy 550 ezer magyar töltötte ki eddig a népszámlálási kérdőívet egyénileg vagy a számlálópontokon. Mint korábban mondta, arra számítottak, hogy az önkitöltéses szakaszban a romániai magyarság felét sikerül megszámolni. A hosszabbítással újra kell kalkulálni a becsléseket.

Barna Gergő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a menetrend változásával lerövidülhet a második szakasz, illetve átnyúlhat a nyári időszakba, amikor sokan elutaznak, így még kevesebb esély lesz arra, hogy a számlálóbiztosok rögzítsék az adataikat. Akiket nem sikerül ebben a fázisban összeírni, azok adatait beemelik a létező adatbázisokból, viszont ezeknek a személyek nem azonosítható be az etnikuma, anyanyelve, felekezeti hovatartozása. Ezért fontos, hogy aki csak teheti, éljen a hosszabbítás adta lehetőséggel, és vegyen részt az önszámlálós szakaszban, hiszen nem mindegy, hogy hány százalék lesz a magyarság országos aránya, hangsúlyozta a szociológus.

Országos szinten eddig mintegy 8 millióan töltötték ki a népszámlálási kérdőívet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?