Már csak egy hét van hátra a népszámlálás online kitöltési szakaszából

Tizenkét nappal hosszabbították meg a népszámlálás online kitöltési szakaszát, így május 27-éig van idő kitölteni a kérdőívet. Az elmúlt időszakban az RMDSZ Kolozs megyei és kolozsvári szervezetének két irodájában csaknem háromezer embernek nyújtottak segítséget a szövetség munkatársai – írja közleményében a Kolozs megyei RMDSZ.

„Az elmúlt bő két hónapban megközelítőleg háromezer kolozsvári magyar kért tőlünk segítséget. Természetesen nem csak Kolozsváron segítettünk: helyi szervezeteink segítőpontokat hoztak létre, emellett több vidéki településre is kiszállást szerveztünk. Kolozs megye országosan a negyedik helyen áll, a legutóbbi adatok szerint a lakosság közel 60 százaléka élt az online kitöltés lehetőségével” – mondta el Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Fotó: Agerpres

A következő héten is tart az ügyfélfogadás mindkét kolozsvári irodában, ahol a munkatársak segítenek az űrlap kitöltésében, továbbá ellenőrzik, hogy a korábban kitöltött kérdőíveket érvényesítette-e a Statisztikai Hivatal.

„Felhívnám a figyelmet, hogy mindenki ellenőrizze le, érvényesítették-e a kitöltött kérdőívet. Ez csupán pár percbe kerül és csak a személyazonosító számra (CNP) van szükség. Sajnos Kolozsváron sok kérdőívet nem fogadott el a Statisztikai Hivatal. Ha kiderül, hogy nem érvényesítették az űrlapot, akkor sincs baj, hisz a következő egy hétben még van rá lehetőség, hogy ismét válaszoljunk a kérdésekre” – magyarázta Antal Géza.

A megyei szervezet ügyvezetője hozzátette, nagyon fontos, hogy a fennmaradt hét napot még használjuk ki, hisz a második szakaszban nem lesz elegendő számlálóbiztos ahhoz, hogy mindenkit megszámláljanak. „Sok településen baj van, ami a számlálóbiztosok számát illeti. Kolozsváron és Szászfenesen sem került elég számlálóbiztos, így ebben a két közigazgatási egységben szinte biztos nem jut el számlálóbiztos minden háztartásba. Félő, hogy sokan kimaradnak majd ebben a szakaszban is” – emlékeztetett Antal Géza, hozzátéve: az előző, 2011-es népszámláláshoz képest, amikor háromezer számlálóbiztos járta a megye településeit, az idei cenzuson körülbelül 700 biztosnak kell eljutnia azokhoz, akik nem vettek részt az önkitöltéses szakaszban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?