Horváth Anna: A nyár legyen a kikapcsolódás, ne a számlálóbiztossal való időpont-egyeztetés ideje

Május 27-ig meghosszabbították a népszámlálás online szakaszát. Az utóbbi időben a megnőtt érdeklődés miatt leterhelt volt a rendszer, akadozott, ezért sokan nem tudták kitölteni a kérdőívet. Horváth Annát, az RMDSZ ügyvezető alelnökét, az országos népszámlálási munkacsoport vezetőjét kérdeztük a munka átszervezéséről, az online platform működéséről, valamint a népszámlálási biztosok munkájáról.

Horváth Anna a Maszolnak elmondta, az online önkitöltés időszakának meghosszabbítása miatt újra kellett gondolniuk a teendőket, hiszen már jóval fókuszáltabb, jól célzott mozgósításra és segítőmunkára van szükség ahhoz, hogy a magyarság megőrizze viszonylagos előnyét. Arra kerestek megoldást, hogy a kiemelt figyelmet igénylő településeken, a nagyvárosokban, szórványvidékeken azokat szólítsák meg, akik még nem regisztráltak a népszámlálásra.

Az utóbbi időszakban az online kitöltés intenzitása miatt időnként akadozott a platform. Az országos népszámlálási munkacsoport vezetője szerint a hétvégi „csúcs” után alábbhagyott az érdeklődés, „az önkitöltési felület nagyon jól és gyorsan működik. Ezt ki kell használni, regisztrálniuk kell mindazoknak, akik még nem tették meg, mert elképzelhető, hogy a május 27-ei határidő előtti napokban ismét fennakadások várhatók” – magyarázta Horváth Anna.

Fotó: RMDSZ Nőszervezet Facebook-oldala

Hozzátette, a felgyorsult országos ritmus mellett „nem kis feladat megőrizni a viszonylagos részvételi előnyünket". Ha sikerül a pedagógusok, egyházak, vállalkozók, önkéntesek segítségével mindazokhoz eljutni, akik még nem regisztráltak, akkor a következő időszakban is jelentősen nőhet a részvételi arány.

Az online kérdőív kitöltése során segítséget lehet kérni a kitöltésben a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371 900 172-es telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok felkereshetik a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban.

„A legkritikusabb pontoknak a nagyvárosok számítanak, főleg szórványban. Arad, Beszterce, Brassó, Déva, Kolozsvár, Máramarossziget, Nagybánya, Temesvár, de Pécska, Bethlen, Nagyvárad, Margitta, Szatmárnémeti, Nagykároly, Zilah, Szilágysomlyó, Négyfalu, Nagyenyed, Maroshévíz, Bánffyhunyad, Szamosújvár, Erzsébetbánya, Segesvár, Dicsőszentmárton, Marosludas, Nagysármás is mind ilyen települések. Melléjük soroljuk a 20 százalék körüli magyar aránnyal rendelkező, illetve az országos részvételi arány alatt teljesítő településeket is. A hátralévő napokban a mi feladatunk, hogy az itt valószínűsíthető alulszámlálás veszélyét a lehető legkisebbre csökkentsük” – emelte ki Horváth Anna.

Nincs elég számlálóbiztos

Korábban írtunk arról, hogy az előző népszámlálás idején, 2011-ben több népszámos kereste fel a háztartásokat, ezúttal viszont csökkentették a népszámlálási biztosok számát. Ez azt jelenti, megvan a veszélye annak, hogy a biztosok nem jutnak el mindenkihez a cenzus következő szakaszában. Ez főleg a nagyobb városokban jelent veszélyt. A számlálóbiztosokat körzetekbe osztják majd be, mindegyikben körülbelül 500–600 lakrész található. Horváth Anna elmondta, sajnos a már bejelentett biztosok közül is sokan felmondtak.

„Ezért tekintünk kételkedve a második összeíró szakasz hatékonyságára. Arra biztatunk mindenkit, hogy ne halogassa tovább a regisztrációját arra számítva, hogy majd úgyis felkeresik. Ezzel egyidejűleg próbálunk a személyes megkeresésre is lehetőségként tekinteni olyan helyszíneken, mint például Nagyvárad, ahol eddig a legtöbb magyarul beszélő személy jelentkezését elutasították. A terepmunka nem lesz könnyű, de aránylag jól megfizetik. A mi feladatunk újra az, hogy az eddiginél nagyobb számú magyarul beszélő számlálóbiztos alkalmazását segítsük” – hangsúlyozta a népszámlálási munkacsoport vezetője.

A számlálóbiztosok kiképzése, betanítása már elkezdődött, de az önkitöltéses időszak meghosszabbítása nagy zavart okozott a rendszerben: a felmondottak helyét átvevő új személyeket is be kell tanítani. Kolozsváron például múlt héten 50, ezen a héten már közel száz helyre keres jelentkezőket az önkormányzat.

Horváth Anna kiemelte: „A legfontosabbnak most is azt tartom, hogy a legbiztosabb számlálóbiztosa családunknak, közeli ismerőseinknek mi maguk lehetünk. A lerövidült második szakaszban semmi garancia nincs arra, hogy eljut hozzánk a számlálóbiztos. Másrészt a június második felétől kezdődő vakációs időszak hadd legyen a kikapcsolódás, a szabadságok, ne a számlálóbiztossal való időpont-egyeztetés ideje”.

A romániai magyarok többsége már részt vett a népszámláláson

Kiemelkedően teljesített Hargita megye és Csíkszereda a 2022-es népszámlálás önkitöltési szakaszában, a régió és a megyeszékhely is az országos átlag feletti részvételt tudhat magáénak. Mint ismert, Csíkszereda április elején még 13 százaléknál tartott, a megye 14 százaléknál. Mára a város elérte a 66 százalékot és a megye is meghaladta a 60-at. Hargita megye Brassó mögött a második helyen áll, Csíkszereda a pedig a megyei jogú városok rangsorában a legjobb öt között szerepel.

Kovászna megye is jól teljesít: május 11-éig például a sepsiszentgyörgyiek 53 százaléka már kitöltötte a kérdőívet. A népszámlálás első és legfontosabb fázisában 27 280 sepsiszentgyörgyi regisztrált, ám közel 3000-en hibásan töltötték ki a kérdőívet, a regisztrált kérdőívek 10,7 százalékát nem érvényesítette a statisztikai hivatal.

A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok részvétele fokozatosan javul, jelenleg 56 százalékosra becsülhető. Hétfőig mintegy 700 ezer magyar élhetett az önkitöltés lehetőségével – 300 ezren egyénileg, otthonról, további 400 ezren pedig az összeírópontokon regisztráltak. Ez azt is jelenti, hogy a 12 napos hosszabbítással elérhető akár a 65 százalékos magyar részvétel.

A május 15-i adatok szerint a hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye közül mindegyik átlagon felüli teljesítménnyel rendelkezik: Hargita (63 százalék), Kovászna (59), Kolozs (57), Bihar (57), Maros (55), Szilágy (52), Szatmár (51).

Mint arról beszámoltunk, az önkitöltésben részvevők jelentkezhetnek a Népszámlálás.ro nyereményjátékára is: ennek lényege, hogy akik kitöltik a kérdőívet, és részvételi igazolásukat elküldik a Népszámlálás.ro oldalra, azok egy iPhone-t nyerhetnek és egy interaktív okostáblát adományozhatnak egy iskolának. A játékban részvevők között 10 nyertest sorsolnak ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?