banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Június végével leáll az udvarhelyi közszállítás? Megoszlanak a vélemények

Sikerül-e biztosítani a közszállítás folytonosságát Székelyudvarhelyen? Megfelelnek-e a szolgáltatás ellátására a város rendelkezésére álló elavult, 12 méter hosszú Ikarusok? Sok udvarhelyit foglalkoztatnak ezek a kérdések, az eddigi válaszok viszont eltérőek, mi több, ellentmondanak egymásnak.

Június végén megszűnik a székelyudvarhelyi tömegközlekedést lebonyolító céggel kötött szerződés és ideiglenesen szünetelhet a városi közszállítás – figyelmeztetett Benedek Árpád Csaba RMDSZ-es tanácsos a székelyudvarhelyi önkormányzat képviselő-testület június 14-i soron kívüli ülésén. Benedek megjegyezte, hogy az Urbana Rt. vezetősége meghozta a szolgáltatás átvételéhez szükséges döntéseket, csakhogy ezek nem elégségesek az üzemeltetéshez, ráadásul közbeszerzési eljárást is hirdetni kell.

Az üggyel kapcsolatban Venczel Attila főjegyző elmondta, hogy legjobb esetben is legalább három hónapra van szükség a közszállítással kapcsolatos gondok megoldásához, tehát ideiglenesen nem lesz biztosítva ez a szolgáltatás Székelyudvarhelyen. A tanácsülésen heves vitát szült az a szakértői jelentés is, amely szerint a tömegközlekedés biztosítására alkalmatlanok a korábban Magyarországról kapott buszok.Fotók: székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal

A polgármester cáfol

Egy héttel a fenti eseményeket követően maga Gálfi Árpád polgármester sietett megnyugtatni az udvarhelyieket, a közösségi oldalán közzétett nyilatkozatában megírta, hogy a probléma messze nem olyan súlyos, mint azt egyesek próbálják beállítani. „Elsősorban a pánikkeltés, a probléma felnagyítása volt többek választott hozzáállása” – írta Facebook-oldalán a városvezető, megjegyezve, hogy a székelyudvarhelyi közszállítás folytonosságának a biztosítása prioritást élvez a teendői között, és mindent megtesz, hogy a tömegközlekedést használó városlakók számára továbbra is elérhetőek legyenek a városi buszjáratok. „Hiszem, hogy ez sikerülni fog” – biztatott a polgármester.

Ehető a puding vagy sem?

Szavait alátámasztandó, bejegyzésében Gálfi Árpád polgármester  több „fontos előrelépésről” is beszámolt. „A puding próbája az evés, szokták mondani, így ma az Urbana Rt. vezetőségét, annak vezetőtanácsát, a helyi rendőrség képviselőit, az önkormányzati képviselőket – mindhárom frakciót – elhívtam egy tesztútra” – közölte a polgármester, annak kapcsán, hogy az Urbana Rt. tulajdonában lévő 12 méter hosszú és a Budapestről kapott buszoknál 4 cm-rel szélesebb Ikarust kipróbálták az udvarhelyi forgalomban.

„Ez azért fontos lépés, mert éppen a múlt heti tanácsülésen hangzott el szakértői véleményre hivatkozva, hogy a Budapestről ajándékba kapott buszokkal nem lehet városunkban közlekedni” – fogalmazott Gálfi. A busszal mindhárom, a városi buszok által járt útvonalat bejárták, a polgármester szerint mindenféle probléma nélkül. „Mindenki saját maga tapasztalhatta meg, hogy a korábbi kijelentések megalapozatlanok voltak” – közölte Székelyudvarhely polgármestere.Gálfi Árpád polgármester a próbaúton

Cáfolatra cáfolat

„Igaza van, polgármester úr, a puding próbája az evés. A tegnap sikerült bebizonyítani, hogy ez a puding ehetetlen” – írta a próbautat követő napon Péter Balázs, a Szabad Emberek Pártja frakcióvezető-helyettese, kihangsúlyozva, hogy az autóbuszos próbaúton használt jármű tengelytávja 5820 mm, míg az Urbana tulajdonában levő Ikarus 412-es buszoké 6230 mm.

Ezt követően pontszerűen vázolta azokat a problémákat, amelyek ellentmondanak a polgármester állításának, miszerint a tesztet „mindenféle probléma nélkül”, sikeresen hajtották végre.

„A fentiek tükrében és a szakvéleményezés alapján fenntartom, hogy ebben a városban, a jelenlegi infrastruktúra mellett nem lehet biztonságosan megoldani a közszállítást 12 méter hosszúságú autóbuszokkal” – szögezte le Péter Balázs.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?