Szoknyában és tűsarkúban tekertek a nők Székelyudvarhelyen

Fotó: Csedő Attila

Hároméves volt a legfiatalabb résztvevő, 21 centiméteres a legrövidebb szoknya, 11 centiméteres a leghosszabb cipősarok – először szervezték meg Székelyudvarhelyen a SkirtBike kerékpáros felvonulást.

Székelyudvarhely is csatlakozott azon városok hosszú sorához, ahol a szépet, a mozgást és a szabadságot szerető hölgyeknek időnként színes, jó hangulatú kerékpáros felvonulást szerveznek, amellyel a bringázás nőies, vidám oldalát igyekeznek népszerűsíteni.

Volt, aki népviseletet öltött az alkalomra | Fotó: Csedő Attila

Az egykor Koppenhágából indult mozgalom hamar elterjedt világszerte, 2010-ben már Romániában is elindult a városi biciklizést népszerűsítő kezdeményezés, azóta az ország minden nagyobb városában szerveztek már olyan biciklis parádét, ahol csak egy szabály van: a bicikli és a szoknya nem hiányozhat. A mozgalom képviselői azt vallják, hogy egy város biciklibarát jellegét az tükrözi a legjobban, hogy hány hölgy használja rendszeresen a kerékpárt.

A városból a Szejkére tekertek | Fotó: Csedő Attila

„Csíkból hoztuk át az ötletet, ahol már négyszer megszerveztük a felvonulást, arra gondoltunk, hogy ha ott lehet, akkor itt miért nem?” – mondta Tófalvi Éva olimpikon, a mozgalom egyik kezdeményezője. Megjegyezte, hogy bár nem ez a fő céljuk, de ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a székelyudvarhelyi kerékpárutak hiányosságára és fontosságára. „Csíkszeredában is a kerékpárutak bővítésére próbáltuk ösztönözni a korábbi városvezetést, és azóta sokat javult a helyzet. Ezzel a reménnyel indulunk Székelyudvarhelyen is, ugyanis én mindkét városban lakom és látom a különbséget” – fogalmazott Tófalvi.

Megmérték a cipősarkakat | Fotó: Szász Csaba

Az első udvarhelyi megmozdulásra összesen 67-en regisztráltak, ennyien kerékpároztak ki – rendőri kísérettel – a városi parkból, a Bethlen negyedi parkon át Szejkefürdőre, ahol összesen 16 résztvevőt jutalmaztak. A fődíj egy női városi bicikli volt, de átadták a Miss Skirt Bike és Mister Skirt Bike díjakat, illetve díjazták a legszebb anya-lánya párost, a legszebb csapatot, és a legszebben feldíszített bicikli tulajdonosát is. A díjazás során kiderült, hogy alig hároméves volt a legfiatalabb résztvevő, 21 centis a legrövidebb szoknya, és 11 centis a leghosszabb cipősarok.

Csoportkép is készült | Fotó: Szász Csaba

„Úgy vélem, jól indult a kezdeményezés, én személy szerint nem számítottam ennyi résztvevőre. De leginkább annak örülök, hogy az indulók láthatóan készültek erre az eseményre, kidíszítették a kerékpárokat, stílusosan felöltöztek, többet jelentett ez számukra egy hétköznapi biciklizésnél, és határozottan mondhatom, hogy a kezdeményezésnek lesz folytatása” – nyilatkozta a szervezők részéről Szécsi Veronika.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?