Fennállása huszadik évét ünnepelte a székelyudvarhelyi motoros klub

Fennállásának huszadik évét ünnepelte a hétvégén az Independent Eagles MC. A székelyudvarhelyi motoros klub alelnöke, Orbán Zalán a Maszolnak nyilatkozott a klub múltjáról, a kezdetekről, a korábbi találkozókról. Elárulta, hogy a Székelyföldi Motoros Összefogás többi klubjával két év kihagyás után újra megszervezik az éves motoros találkozójukat, amely ezúttal új helyszínen mutatkozik be.

A székelyudvarhelyi Independent Eagles MC motoros klub idén húszéves, ebből az alkalomból az elmúlt hétvégén születésnapi partit tartottak, amelyen minden érdeklődőt szívesen láttak; az ünnepi hangulatot pedig a Terra Siculorum és a Crazy Plumbers zenekarok fellépése fokozta.

„Születésnapot ritkábban tartunk, a többi motoros klubnak is rengeteg rendezvénye van, sok helyre kell menni, így csak a kerek évfordulókon ünnepelünk. Legutóbb a 15. születésnapunkon rendeztünk partit, és most, a huszadikon” – magyarázta Orbán Zalán, a „Sasok” alelnöke, akit mindenekelőtt a kezdetekről faggatunk.Születésnapi torta is volt | Fotók: SZMÖ

Kiderült, hogy a kiindulópontot egy baráti társaság jelentette, amelynek tagjai időjárástól függetlenül minden szombaton együtt motoroztak, de a hét többi napján mindenki élte a saját életét. Később a szerdán is találkozónap lett, így a hét közepén is összegyűltek valamelyik szórakozóhelyen: sörözgettek, beszélgettek, mulatták az időt. Beletelt néhány évbe, hogy megfogalmazódjon bennük a gondolat, hogy mindezt szervezettebben is lehet művelni, így nyilvánítva ki összetartozásukat. 2002-ben született meg az ötlet, hogy alapítsanak egy motoros egyesületet.

„Meg is történt, de elég nehezen ment az elején. Sok buktatóval kellett szembenéznünk, volt bőven mit tanulnunk, hiszen sok írott és íratlan szabálya van ennek a szubkultúrának, amelyeket az egész világon elfogadnak, és ezek szerint működnek a motoros klubok. Tehát vagy beleillesz, vagy elbuksz. Amúgy ez egy életforma, több mint hobbi” – mondta Orbán Zalán.

Az Independent Eagles MC 2007-ben rendezte meg első találkozóját Homoródfürdőn. „A belépő ára tartalmazta a szállást is, a 6-os villában lehetett aludni, ami nagy szó volt akkor, adtunk ebédet is. Emlékezetes találkozó volt, mert ami rossz megtörténhetett, az meg is történt: éjjel elromlott a zenecucc, elfogyott a sör, minden balul sült el, viszont olyan jó hangulat volt azon a találkozón, amilyenre példa talán azóta sem volt” – emlékezett vissza a klub alelnöke. 2012-ig minden évben megrendezték a találkozót Tavaszi Szezonnyitó Party néven, ezt követően született meg az egyezség a székelyföldi motoros klubok között, hogy fogjanak össze, és egyesítsék erejüket. „Nem akartuk, hogy a nyár arról szóljon, hogy sorra elmegyünk egymás találkozóira, inkább szervezzünk egy közös, nagy találkozót” – magyarázta Orbán Zalán.

Így született meg 2013-ban öt motoros klub részvételével a Székelyföldi Motoros Összefogás (SZMÖ), és első rendezvényük, a kissé hosszú nevű Székelyföldi Jótékonysági Motoros Találkozó és Rockfesztivál, amelyet a szentegyházi termálfürdőnél rendeztek meg. A helyszín további hat alkalommal adott otthont a többnapos rendezvénynek, amely időközben rövidebb nevet kapott: SZMÖ Biker Festival.Új helyszinen mutatkozik be a székelyföldi motorosok éves találkozója

A rendezvény jótékonysági jellege továbbra is megmaradt, minden évben felváltva egy-egy klub dönti el, hogy a bevételből milyen rászorulón segítenek. 2020-ra helyszínváltoztatás mellett döntöttek, ám a koronavírus-járvány mindent átírt, a következő kiadásra két évet kellett várni. De most már biztos, hogy a kézdivásárhelyi Flagellum Dei MC, a székelyudvarhelyi Independent Eagles MC, a kászoni KMB Motors MC, a csíkszeredai Rebel Wolves MC és a szászrégeni Sons of Attila RC július 7–10. között nyolcadik alkalommal is megrendezi a SZMÖ Biker Festivalt, az új helyszín pedig Hargitafürdő.

„Az eddigi hét kiadáson összesen 44 zenekar lépett fel, természetesen voltak olyanok, amelyek többször is visszatértek. Idén 12 együttest és két humortársulatot hívtunk meg, a SZMÖ Biker Festival közösségi oldalán sorra bemutatjuk őket, és a további programokról is ott árulunk el részleteket. Ami pedig az új helyszínt illeti: hol legyen egy székelyföldi motoros találkozó, ha nem a Hargitán?” – tette fel a költői kérdést Orbán Zalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
A Crazy Plumbers gyakori vendég a motoros találkozókon Az első találkozó meghívója
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?