Évadkezdés előtt: ők lettek a legnépszerűbb színészek a Tomcsa Sándor Színházban

Az új színházi évadot ismertette pénteki sajtótájékoztatóján Nagy Pál, a székelyudvarhely Tomcsa Sándor Színház igazgatója, valamint Dálnoky Réka művészeti vezető. Egyetértettek abban, hogy a 2022–23-as színházi szezon mozgalmas és a programkínálat szempontjából széles skálán mozgó évad lesz.

A sajtóértekezleten elhangzott, három új nagyszínpadi előadást terveznek színpadra vinni Witold Gombrowicz Operett (r.: Szilvay Máté) című produkcióját, amelyet szilveszterkor is műsorra tűznek, illeszkedve A zene éve Székelyudvarhelyen kezdeményezéshez. Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabját Anca Bradu rendezi, míg Eugène Ionesco Haláli nagy játék című drámáját az ország egyik legelismertebb rendezője, Alexandru Dabija állítja színpadra.

Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Ezeken kívül további öt új előadást terveznek. A Kondi (r.: Kató Zsolt) egy egyéni előadás lesz, a Petőfi-Szelfi (r.: Bartal Kiss Rita) az Udvarhely Bábműhely és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtagozatának közös produkciója, az Afterparty (r.: Andrew Hefler) egy improvizációs stúdióelőadás, a Nyolckor a bárkán (r.: Márkó Eszter) nagyszínpadi gyerekelőadás, az Ábel. Rengeteg. (r.: Tóth Tünde) pedig egy Ábel a rengetegben-adaptáció a Tamási-emlékév kapcsán.

A korábbi években bemutatott produkciók közül tizenhármat tartanak műsoron a nagy érdeklődésre való tekintettel: A hétszépségű királykisasszony című szabadtéri bábos játékot, A zöld macska című életszerű kocsmaszínházat, az Aranyszívű Juliska című bábos mesét, Az öreg király hagyatéka című, álmokból szőtt bábjátékot, az Esti próba című kamaradrámát, a Furcsa pár című komédiát, a Haramiák című drámát, a #kivagyok című színházi nevelési előadást, a Leenane szépe című fekete komédiát, a Meghatározatlan időre című kirakatszínházat, a Száll a kakukk fészkére című drámát, a Szerbusz! című kísérleti színházi előadást és a Vérszirom című színházi nevelési előadást.

A Petőfi emlékévhez kötődően március 15-én tervezik bemutatni – kétszeri halasztás után – a forradalom.ma 3.0 című produkciójukat Tóth Árpád rendezésében.

A színházi vezetők elmondták, hogy bár az évad első részét nagyban befolyásolta a koronavírus-járvány, hálásak a nézők érdeklődéséért és a székelyudvarhelyi színházlátogatók kitartásáért ebben a nehéz helyzetben. Nagy Pál szavaival: „A legnagyobb dicséret a nézőké, hiszen akik színházba akartak jönni, azoknak nem szegte kedvét semmilyen nehézség vagy korlátozás.” Kiemelte, hogy egyik legjelentősebb megvalósítás a színházunk által kezdeményezett bukaresti magyar színházi fesztivál, a BukFeszt megszervezése volt.

A társulatnál személyi változások is történtek. Dálnoky Réka művészeti vezető úgy döntött, hogy ősztől máshol folytatja munkáját, illetve nem hosszabbítják meg a munkaszerződést Bekő Fóri Zenkő és Sepsi Melinda színművészekkel.

Az előző évadokhoz hasonlóan idén is kikérték a közönség véleményét, akik megszavazták a 2021/22-es évad legnépszerűbb színészét László Kata személyében. A belső szavazás eredményeként a társulat tagjai Barabás Árpádot választották az évad színészének és Máthé-Miklós Mónika ügyelőt az évad háttérmunkásának.

Hétfőn a színház vezetősége részt vesz a Román Színházi Szövetség (UNITER) 30. gáláján, ahol a székelyudvarhelyi teátrumot három kategóriában is jelölték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?