Három napon át ünnepli Székelyudvarhely az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot

A Székelyföldi Filharmónia telt házas hangversenyével már vasárnap délután megkezdődött az a háromnapos rendezvénysorozat, amellyel Székelyudvarhely városa az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tiszteleg.

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Művelődési Ház a forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján háromnapos ünnepségsorozattal tiszteleg. A rendezvények sorát a Székelyföldi Filharmónia vasárnap délutáni ünnepi koncertje nyitotta meg, hétfőn reggel a Művelődési Ház előterében huszárcsákó-készítésre várták a fiatalabbakat. Szintén hétfőn, délután 5 órától Erdélyi Panoráma, egy elfeledett körkép címmel kiállítást nyitnak meg a Haáz Rezső Múzeum udvarán, a nap pedig a Magyar Banda koncertjével zárul, amelynek a Művelődési Ház nagyterme ad otthont.

Kedden, március 15-én reggel 8 órától ugyancsak huszárcsákó-készítéssel indul a nap, 11 órától a Városi Könyvtár előtti téren gyermekrajz-kiállítást nyitnak meg Forradalmi dalainkból címmel. Szintén 11 órától a fennállásának 20. évét ünneplő Székelyföldi stúdió az Aves Média közreműködésével készült összeállítását lehet megtekinteni a Márton Áron téren. A Március idusa Székelyudvarhelyen című montázs az elmúlt húsz évben rögzített főtéri ünnepségek emlékképeit eleveníti fel.Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

A koszorúk elhelyezése 11 óra 30 perckor kezdődik a Vasszékely szobornál, ezt követi a Márton Áron téri ünnepség köszöntőkkel, ünnepi beszédekkel, kórusok, néptáncegyüttesek, több kulturális, hagyományőrző civil szervezet részvételével.

13 órától az Üvegfigurák, a Komediták, a Vox Gimiensis, a Székelyföldi Filharmónia vonósnégyese, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai több kávézóban is fellépnek, 17 órától a Művelődési Ház koncerttermében katonadal-oktatás kezdődik a Székely Dalegylet vezetésével. Ugyancsak 17 órától mesés-zenés táncházra hívják a kisiskolásokat, ugyanitt egy órával később verbunk- és énektanítás kezdődik Márton Sándor és Kinda Emese vezetésével.

A nap végén két koncertre várják a zenekedvelőket, 19 órától a BorFolk koncertezik a Művelődési Ház nagytermében, 20 órától pedig a 4S Street lép fel az Udvarhelyi Fiatal Fórum nagytermében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?