Március 15. Székelyudvarhelyen: újragondolták az ünnepi műsor lebonyolítását

A súlyosbodó járványhelyzet miatt az udvarhelyi városvezetésnek át kellett gondolnia a március 15-i ünnepi rendezvénysorozat lebonyolítását – közölte Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Emelkedik a városi járványgörbe Székelyudvarhelyen, két hét alatt szinte megduplázódott az orvosi kezelésre szoruló koronavírussal fertőződött betegek száma, közölte a Maszollal Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

„Jelen pillanatban 76 személyt kezelnek a kórházban, sajnos vannak súlyos állapotban, lélegeztető gépen lévő betegek is és azt látjuk, hogy napról napra nő az esetek száma” – tájékoztatott a szóvivő, megjegyezte, hogy csak tavaly ősszel volt ennél súlyosabb a helyzet.

A fokozódó járványhelyzet keresztülhúzta a március 15-i ünnepségre készülő városvezetés szervezői munkáját is. Bár a készülődés már alapból az érvényben lévő korlátozások figyelembevételével zajlott, a súlyosbodó helyzet miatt át kellett gondolniuk a teljes ünnepséget.

Fotó: Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred Facebook-oldala

„Az emelkedő járványgörbe kihat a szervezőcsapatra és a fellépőkre is, és az utóbbiak a fontosabbak. A héten zajló nőnapi rendezvénysorozatnál senki nem észlelhette, hogy néhány munkatársam karanténból menedzselte le az eseményeket. Elvileg ugyanez kivitelezhető lett volna a márciusi 15-i ünnepség esetében is, viszont a fellépők hiánya már biztosan szembetűnt volna” – fogalmazott Zörgő Noémi.

Hogyan ünnepel a város?

Ami nem változott, hogy az ünnepség lebonyolításában idén is jelentős szerepet vállalnak a város kulturális intézményei. Az ünnepre hangoló, a gyermekek és felnőttek körében egyaránt népszerű kokárda- és huszárcsákó-készítést idén a Művelődési Ház hosszabbra tervezte. A járványügyi rendelkezések betartásával az intézmény egész héten várta bejelentkezett csoportokat és osztályokat, de a 0266–218147-es telefonszámon az ünnep napjára, március 15-ére is lehet még jelentkezni.

Március idusának előestéjén, március 14-én a Székelyföldi Filharmónia ünnepi hangversenyre várják az érdeklődőket a Stúdió Mozi nagytermében 18 órától. A hangversenyt a tervek szerint élőben közvetítik a városháza Facebook-oldalán. A koncerten való részvétel feltétele a 0745–031452-es telefonszámon való előzetes regisztráció, jegyek elővételben a Művelődési Ház pénztáránál válthatók ki.

A Haáz Rezső Múzeum március 15-én új kiállítással várja az érdeklődőket, Az 1848–49-es szabadságharc aradi ereklyéi című tárlat 18 órakor nyílik meg. A nap folyamán ugyanakkor bárki számára lehetőség lesz elhelyezni az emlékezés és a tisztelet jeleként a koszorúkat a városközpontban, a Vasszékelynél.

A már megszokott módon idén is díszbe öltözik a város. A Hagyományőrző Székely Huszárezred pedig hosszabb útvonalon tartja meg felvonulását: a déli harangszó előtt Szombatfalváról indulva érintik a Tomcsa negyedet, a Sziget negyedet, a városközpontot, a Tábor, valamint a Bethlen lakótelepet.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?