banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

December elseje: magyar gyermekeket szidalmazott az iskolaigazgató

Magyar gyermekeket szidalmazott a Bákó megyei Perzsoj (Pârjol) község iskolájának igazgatója – írja a Ziaruldebacau.ro portál. Az iskola rendezvényt szervezett Románia nemzeti ünnepének alkalmából, de az igazgató nem volt hajlandó meghívni a tanintézethez tartozó pusztinai oktatási intézménybe járó magyar gyerekeket a november 28-án megtartott eseményre.

Az igazgatónő az iskola WhatsApp-csoportjába azt írta: „Ők magyarok. Március 14-én ünnepelnek, az anyjuk keresztjét!”  

Fotó: Ziaruldebacau.ro

A Bákó megyei Perzsoj (Pârjol) községhez tartozó pusztinai általános iskolában történt incidenst jelezték a megyei főtanfelügyelőségnek. Az ügyben vizsgálatot indítottak, Corina Ioniță pedig beismerte, hogy ő írta az üzenetet. Az igazgatót menesztették állásából. „Tekintettel a diszkriminatív jellegű eset súlyosságára, amely tűrhetetlen, a Bákó megyei főtanfelügyelőség 2022. november 29-én úgy döntött, hogy elbocsátja az iskola igazgatóját” – nyilatkozta Anca Egarmin főtanfelügyelő.

Az eset kapcsán elmondta: a megyei főtanfelügyelőség elítéli a felelőtlen magatartást, hiszen ez széthúzást eredményez egy kis közösségben. Hozzáfűzte, a hazaszeretet arról szól, hogyan tisztelgünk Románia előtt, nem pedig arról, hogy meggondolatlan kijelentéseket teszünk.

Pusztina csángó falu Bákó megyében, Moldvában. A Keleti-Kárpátokon túl, Perzsoj (Pârjol) községben található. Főleg római katolikus vallású, magyarul is beszélő csángók élnek a településen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?