Kulturális miniszter Csoma Botond parlamenti beszédéről: „Erdély történelmileg a románok földje”

Lucian Romaşcanu kulturális miniszter szerint Csoma Botond RMDSZ-es képviselő hétfői, a román nemzeti ünnep alkalmából a parlamentben elmondott beszéde elütött a többi, hazafias töltetű felszólalástól. Romaşcanu úgy véli, senki sem játszhat ki „egy olyan veszélyes kártyát, amely történelmileg bizonyítottan óriási romboló potenciállal bír”.

„A román parlament ünnepélyes ülésén örömmel emlékeztünk meg arról a hatalmas történelmi vívmányról, amelynek eredményeképpen egyazon nemzetállam határain belül egyesültek újra azok a tartományok, ahol a románok évszázadokon át többségben voltak. A törvényhozók hazafias, de történelmi adatokkal is teli beszédei között sajnos oda nem illő volt az RMDSZ-es képviselő, Csoma Botond beszéde” – írta a szociáldemokrata politikus a Facebookra hétfőn este.

Romaşcanu kifejtette, „Erdély történelmileg a románok földje, ahol valóban éltek és élnek magyarok, szászok és zsidók. A gyulafehérvári nyilatkozatban tett ígéretet a román állam betartotta és betartja”. Hozzátette, Romániát a kisebbségekkel, köztük a magyar kisebbséggel való bánásmód jó gyakorlatainak példaképeként szokták emlegetni, a magyar közösségnek ugyanis képviselete van a parlamentben, csaknem minden kormányban képviseltette magát az 1989-es decemberi forradalom óta, és minden szinten biztosított számára az anyanyelvi oktatás. Mindezekért a románok és Románia tiszteletet érdemelnek – vélekedett Romaşcanu.

„Senkinek nem lehet oka és nem állhat érdekében kijátszani egy olyan veszélyes kártyát, amely történelmileg bizonyítottan óriási romboló potenciállal bír” – olvasható a miniszter bejegyzésében.

Mint írtuk, a román parlament hétfőn tartotta ünnepi ülését december elseje tiszteletére. Az ünnepi ülésen felszólaló Csoma Botond többek között arról beszélt, hogy a magyar közösség Romániában képzeli el a jövőjét, az RMDSZ pedig partner mindazoknak az elképzeléseknek a megvalósításában, amelyek etnikai hovatartozástól függetlenül javítják az állam polgárainak életszínvonalát.

A politikus kijelentette, hogy a francia–német megbékélés példáját követve a különböző közösségeknek joguk van a történelmi események saját szempontjuk szerinti értelmezéséhez, és ennek nem kellene felháborodást kiváltania a társadalom egy részében. „Az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó föld is, és ez tükröződött a gyulafehérvári nyilatkozat szövegében” – jelentette ki a frakcióvezető.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) teljes frakciójával együtt kivonult hétfőn Csoma Botond beszédéről. Az ellenzéki politikus történelemhamisítással vádolta meg az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, sajnálatát fejezte ki, hogy az AUR volt az egyetlen párt, amelyik nem tűrte el az RMDSZ „arcátlanságát”. Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a kormánykoalíció „tolerálja” az RMDSZ-t.

(Nyitókép: a politikus Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?