Csoma Botond: érzelemdús, de ugyanakkor realista volt Zelenszkij beszéde

A román parlamenti pártok között teljes volt az egyetértés abban, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek lehetőséget biztosítsanak felszólalásra a törvényhozás két házának együttes ülésén – jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, aki szerint az ukrán–orosz háború után a tartós béke elengedhetetlen feltétele lesz az ukrajnai nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése.

Az ukrán elnök a parlament két házához intézett beszéde közben | Fotó: gov.roVolodimir Zelenszkij hétfő este videós távkapcsolat révén mondta el beszédét, amelyben megköszönte az ukrajnai menekülteknek nyújtott eddigi támogatásokat, s egyben a hazáját február 24-én megtámadó Oroszország teljes nemzetközi elszigetelésére szólított fel.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint mindegyik parlamenti párt egyetértett azzal, hogy az ukrán elnöknek lehetőséget adjanak a felszólalásra, „még az AUR sem kifogásolta”, mondta a szélsőségesen nacionalista, a korábban a koronavírus-járvány elleni intézkedések megszegésére felbujtó, olykor orosz propagandista szólamokat hajtogató alakulatról.

Az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője sajnálattal jegyezte meg viszont, hogy az eseményhez méltatlan volt, és aláásta annak ünnepélyességét az ukrán elnök beszéde elején adódott technikai malőr. „Eleinte nem lehetett hallani, amit az ukrán elnök mond, utána pedig a fordítást nem lehetett hallani, tehát a beszéd eleje »elment«, ami nagyon zavaró volt – idézte fel Csoma Botond. – Zelenszkij bemutatta a helyzetet, az egyik fő téma az orosz hadsereg számlájára írt, civilek ellen elkövetett bucsai mészárlás volt, amiről képeket is vetítettek a beszéde alatt. Megköszönte a Románia részéről az ukrajnai menekülteknek nyújtott eddigi segítséget, és a szolidaritást, amit Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciucă miniszterelnök számtalanszor kifejezett Ukrajna irányába.”

Csoma Botond értékelése szerint „egy érzelemdús, de ugyanakkor realista beszéd volt egy olyan elnöktől, akinek az országa háborúban áll, amiben sok polgári személy veszti az életét.”

Zelenszkij felszólalása diplomáciai szempontból jelentős – jelentette ki az RMDSZ-es törvényhozó. „Azt jelzi, hogy Ukrajna elnöke értékeli azt, ahogy Románia az orosz agresszióhoz viszonyul, értékeli a segítségnyújtást, tehát diplomáciai szempontból elismerés Romániának, hogy Zelenszkij felszólalt a parlamentben” – magyarázta.

Az eseményt Nicolae Ciucă beszéde zárta, aki azzal fejezte be, hogy reméli: ugyanúgy vigyáznak majd a háború után román nemzetiségű ukrán állampolgárokra, mint ahogy Románia vigyáz az ukrajnai menekültekre, ami Csoma szerint egyértelmű utalás volt arra, hogy a háború előtt „Ukrajnának intoleráns álláspontja volt a kisebbségekkel szemben”. Azt megítélni azonban, hogy a háború után ez megváltozik-e vagy sem, még korai – fűzte hozzá a képviselő. „De a hosszú távú, szolid békéhez az is szükséges, hogy Ukrajnának más viszonyulása legyen a kisebbségekhez, a háború utáni rendezésnek ez is egy fő eleme kell legyen, hogy a kisebbségi kérdést európai módon oldják meg” – vélte.

Kapcsolódók

Kimaradt?