banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Gulyás Gergely: az Úzvölgyében történtek elfogadhatatlanok, Románia Schengen-tagsága magyar érdek

Elfogadhatatlannak, a jószomszédi viszonytól nagyon távol állónak nevezte Gulyás Gergely, a a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi úzvölgyi provokációt. A politikus ugyanakkor nem tartotta járható útnak azt, hogy Magyarországnak a haditemető ügye miatt akadályozza  Románia schengeni csatlakozását, mivel - mint fogalmazott - elsősorban az erdélyi magyarok érdeke a határellenőrzés nélküli szabad átjárás.      

Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter a szerda esti kormányinfón kitért az úzvölgyi provokációra is, miután azt kérdezték tőle, hogy megéri-e támogatni Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását, miután a román vezetés ígéretei ellenére sem tesz semmit a katonai temető elleni nacionalista akciók megakadályozásáért. 

Mindaz, ami történt nagyon távol áll a jószomszédi viszonytól, de még az alapvető kegyeleti érzéktől is, és elfogadhatatlan. Nekünk mindig azt kell mérlegelnünk, hogy mi a magyar érdek. És itt a  nemcsak a határon belül, de a határon kívül élő magyarokat is érteni kell, hiszen több mint egymillió magyar él Erdélyben. A schengeni határ leginkább az erdélyi magyarokat akadályozza meg abban, hogy határellenőrzés nélkül járjanak Magyarországra, de az ő rokonaikat is, ha Erdélyben utaznak Magyarországról. Megfelelő eszközt kell találni arra, ha valamit elfogadhatatlannak tartunk, s arra válaszolni akarunk. Olyan eszköz, ami ellentétes az RMDSZ véleményével, az ott élő magyarok érdekeivel, az semmiképpen nem tekinthető megfelelőnek” - nyomatékosította a román schengeni csatlakozás támogatására utalva Gulyás Gergely. 

Gulyás Gergelyt a kegyeleti érzékkel is ellentétesnek nevezte az Úzvölgyében történteket Fotó: Gulyás Gergely Facebook oldala

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára szerdán egyezetetett az úzvölgyi katonatemető ügyében a budapesti román nagykövettel, aki fellépést ígért a kegyeletsértő eseményekkel szemben. Magyar Levente szerdán a közmédiának nyilatkozva felidézte, múlt hétvégén újra „gyalázatos" események zajlottak az úzvölgyi katonatemetőben, ahol korábban román szélsőségesek beleástak a hősi halottak sírjaiba, valamint piknikeket rendeztek.

A Maszol kérdésére az RMDSZ elnöke korábban elfogadhatatlannak nevezte az Úzvölgyében történt temetőgyalázást, a gyűlöletbeszédet és azt, hogy immár a nacionalista román szervezetek a magyar hősök temetőjében olyan molinót feszítenek ki, amelyen a magyarokat Mongóliába küldik vissza. Kelemen Hunor meglátása szerint a román hatóságoknak nagyon határozottan fel kellene lépniük, mert a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

Amint a Maszolon a helyszínről beszámoltunk vasárnap, szélsőségesen nacionalista román szervezetek az úzvölgyi katonatemetőben „ünnepelték” a román hadsereg napját. Ebből az alkalomból kihangosító berendezés segítségével lármázták fel a sírkertet és több alkalommal kisebbségellenes kijelentéseket tettek. 

(Nyitókép: Beliczay László)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?