FRISSÍTVE - Nacionalisták az úzvölgyi katonatemetőben: Románia a románoké és az is marad

Két szélsőségesen nacionlista szervezet az úzvölgyi sírkertben ünnepelte meg a román hadsereg napját. Mintegy kétszázan gyűltek össze és hatalmas hangerővel kihangosított zenével, beszédekkel adták mindenki tudtára: senkit nem tűrnek ebben az országban a románokon kívül, legyenek azok akár élők, s a helyszínből kiindulva és megítélve, akár holtak. 

A Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista egyesület és az Ortodox Testvériség nevű szervezet tagjai vasárnap délután az úzvölgyi katonatemetőben gyűltek össze, ahol a román hadsereg napja alkalmából szerveztek ünnepséget, abban a sírkertben, amelyről köztudott, hogy a második világháborúban elesett román honvédek nincsenek eltemetve. Ennek ellenére korábban százötven fakereszetet állítottak fel ezen két szervezet támogatói a katonatemetőben - mindenféle engedély nélkül. 

Gyülekeznek a román „hazafiak” | Fotók: Borsi Balázs

A vasárnapi provokatív jellegű rendezvényt Mihai Tîrnoveanu, a szélsőségesen magyarellenes Nemzet Útja elnöke hirdette meg. Tîrnoveanu szerdán járt az Úzvölgyi, s egy helyszíni Facebook-bejelentkezésben buzdította részvételre a híveit.

A Nemzet Útja szimpatizánsai július 8-án az úzvölgyi katonatemetőben engedély nélkül felállítottak 150 fakeresztet a korábban illegálisan elhelyezett, majd bírósági döntés hatására eltávolított 50 betonkereszt helyett.

Nincs hiány piros-sárga-kék zászlóból | Fotó: Borsi Balázs

Mintegy kétszázan érkeztek ünnepelni vasárnap a katonatemetőbe. Az Úz völgyébe többnyire személygépkocsikkal, illetve három autóbusszal érkeztek az aktivisták. Ünnepélyes bevonulásból sem volt hiány, román katonadalok dallamára érkeztek a temetőbe a nacionalista szervezetek támogatói. A rendezvény egyébként bő félórás késéssel kezdődött, mert kihívást okozott az agregátor és a hangosító berendezés beüzemelése. Amikor már minden akadály elhárult, a nagyteljesítményű hangszórókból bömbölt a zene és a román himnusz a sírkertben, ahol ortodox szentmisével folytatódott a program.

Az ünepségre több ortodox pópát is meghívtak Moldovából, a szónok azoknak a román katonáknak a hősiességét méltatta, akik életüket veszítették az első és a második világháborúban, kiváltképpen azokét, akik „itt nyugszanak az úzvölgyi temetőben”. Felolvasták a mintegy másfélszáz román katona névsorát is, akikről egyébként tudni lehet, hogy az Úz patak völgyében több kilométerrel lejjebb lettek eltemetve. A valóság azonban csöppet sem zavarta az itt ünneplőket, akik emellett Nagy-Romániát éltették.

Mihail Tîrnoveanu, a Nemzet Útja szervezet vezetője azt hangoztatta, bármit megtesznek azért, hogy a nyár elején felállított fakeresztek a helyükön maradjanak. Ugyanakkor Európa- és külföldellenes kirohanással, szélsőjobboldali húrokat pengetve fokozta a hangulatot, hangsúlyozva, hogy "Románia történelme ma hiányzik a tanrendből az iskolákban, miközben kötelezővé tették a holokauszt oktatását".

A népviselet a nacionalista megmozdulás kelléke | Fotó: Borsi Balázs

Kijelentette továbbá, "Románia a románoké, és a románok hazája is kell maradjon". Hangsúlyozta, határozottan elítéli más nemzetek befogadását az országba, külön kiemelve a külföldi munkavállalókat, akik Romániában kaptak munkavállalási és ideiglenes tartózkodási engedélyt.

A Nemzeti Mozgalom (Mișcarea Populară) és a vállaltan nacionalista Román Identitás Közösség (Comunitatea Identitară Română) képviselőjének beszédével véget ért a temetői program, a részvevők közös vacsora elköltésével vezetik le a nap fáradalmait, miközben román katonadaloktól zeng a temető és az egész völgy.

A rendezvényt jelentős rendőri és csendőri felügyelet mellett zajlott le egyébként bárminemű probléma vagy incidens nélkül. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?