Nem kértek engedélyt az úzvölgyi román megemlékezők, de a csendőrség szerint nincs is szükség rá

Nem kértek engedélyt a csíkszentmártoni önkormányzattól az Úz-völgyébe készülő román megemlékezők, akik a magyarellenességéről hírhedt Mihai Tîrnoveanu és az általa vezetett román Nemzet Útja (Calea Neamului) Egyesület szervezésében készülnek provokatív felvonulásra az Úz-völgyi katonai temetőben. A Hargita Megyei Csendőrség szerint nincs is szükség engedélyre.

Csütörtökre hirdetett megemlékezést a Hargita és Bákó megye határán található úzvölgyi magyar katonatemetőbe, az ott állítólagosan nyugvó román hősi halottak sírjainál Mihai Tîrnoveanu, magyargyűlöletéről elhíresült román civil aktivista.

Mihai Tîrnoveanu azt írta a közösségi oldalán, hogy már több mint 200 Kovászna és Brassó megyei román jelezte részvételét a csütörtöki megemlékezésen, és George Simion, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke – aki három éve azt állította, hogy magyarok bántalmazták Úzvölgyében, de bebizonyosodott, hogy megrendezte az egészet – is mozgósította híveit a Facebookon.Fotó: Gábos Albin

Mivel jogerős ítélet rendelkezik arról, hogy az elnéptelenedett Úzvölgye falu temetője Csíkszentmárton község tulajdona, a település polgármestere rendeletben tilthatja be a rendezvény megtartását. A Maszol megkeresésére Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere elmondta: a polgármesteri hivatalhoz semmiféle bejelentés nem érkezett a csütörtöki rendezvénnyel kapcsolatosan.

„Mivel jogerős, első fokú ítéleteink vannak bizonyos perekben az Úz-völgye kapcsán, ezért nem tettünk jogi lépéseket. Úgy érezzük, nincs miért szítanunk a tüzet. Reméljük, hogy a helyzetet a bíróságok és a perek belátható időn belül megoldják” – fogalmazott a községvezető. Hozzátette: ebben a témában nem szeretne többet nyilatkozni, jobbnak találja, ha a jogászok végzik a dolgukat.

Csendőrség: nem engedélyköteles a megemlékezés

Gheorghe Suciu főtörzszászlós, a Hargitai Megyei Csendőrség sajtószóvivője érdeklődésünkre elmonda: megemlékezésről lévén szó, a 60/1991. számú gyülekezési törvény értelmében az Úzvölgyében szervezett esemény nem engedélyköteles. „Nemcsak az, hanem országszerte a többi sem, ugyanis nagyon sok megemlékezést szerveznek a hősök napja alkalmából. A törvény szerint az egyházi eseményt, a megemlékezések és még egy egész sor más rendezvény megtartását nem kell sem bejelenteni, sem engedélyt nem kell kérni” – mondta a szóvivő.

Mint az korábban megírtuk, Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke beadvánnyal fordult a megyei csendőrséghez, amelyben felhívta a figyelmet, hogy az úzvölgyi temető hovatartozásáról jogerős bírósági ítélet rendelkezik, illetve a Hősi Halottak Emlékét Ápoló Országos Hivatal (ONCE) hivatalos álláspontja is az, hogy ott nem nyugszanak román katonák; azt is a csendőrség figyelmébe ajánlotta, hogy a megemlékezést szervező Mihai Tîrnoveanu ellen több büntetőfeljelentést is tettek, többek között a Székely Figyelő Alapítvány.

Gheroghe Suciu erre azt felelte: a csendőrség nem kommentálja más állami hivatalok álláspontját, sem a folyamatban lévő nyomozást vagy bírósági eljárást. „Romániában mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, azt hiszem, ezzel önök is egyetértenek, tehát a jogerős ítéletig senkit sem tekinthetik bűnösnek. A rendezvényről csak annyit mondhatok, hogy a szervezők nem kötelesek sem bejelenteni, sem engedélyt kérni” – zárta szavait a főtörzszászlós.

Mint ismert, a Bákó megyei Dormánfalva (Dărmănești) önkormányzata 2019. áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon. Az év június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt. A románok közül senkit sem büntettek meg ellenben a Hargita és Kovászna megye több önkormányzati vezetőjére pénzbírságot szabtak ki, amelyeket utólag a bíróság érvénytelenített.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?