Úzvölgye: George Simion a jogtalanul felállított román katonakeresztek „védelmére” szólított fel

A szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion parlamenti képviselő kedden bejelentette, hogy az AUR alsóházi törvényhozói csütörtökön Úzvölgyében ünneplik a román hősök napját.

„Csütörtökön 17 órától Úzvölgyében leszünk, ahol az RMDSZ nyomásgyakorlása miatt fennáll a veszély, hogy a nemzetközi katonai temetőben lebontják a román hősök keresztjeit. Azokról a keresztekről van szó, amelyekre a sovének 2019 májusában szemeteszsákokat tettek, hogy etnikai feszültséget gerjesszenek, és ezeket a napokban ismét felszították” – idézte az Agerpres Simiont.

A magyar nyelvi jogok gyakorlása és a magyar szimbólumok használata ellen perek tucatjait indító Dan Tanasă AUR-os parlamenti képviselő ugyanakkor felhívást intézett „minden románhoz”, hogy június 2-án vegyen részt az úzvölgyi megemlékezésen. „Sajnos van egy bírósági ítélet is, amely alapján a román hősök keresztjeit el akarják távolítani a temetőből. Mi ez ellen vehemensen tiltakozunk, elfogadhatatlannak tartjuk” – jelentette ki Tanasă, aki a hatóságokat is felszólította, hogy „ne kezeljék közömbösséggel” a hősök napját, hanem szervezzenek ünnepségeket, amelyekkel leróják kegyeletüket a román nép hőseinek emléke előtt.

Mint köztudott, a Bákó megyei Dormánfalva (Dărmănești) önkormányzata 2019. áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon. Abban az évben, június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.A bíróság szerint is jogtalanul állították fel a betonkereszteket a román katonák emlékére | Archív felvétel/Úz-völgye Facebook-csoport

Utóbb jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a temető Csíkszentmárton község tulajdona és Dormánfalva törvényt sértően vette használatba, emellett a jogellenesen felállított betonkeresztek eltávolítására is felszólított a bíróság, sőt a Hősi Halottak Emlékét Ápoló Országos Hivatal (ONCE) megállapította, hogy a 149 hősi halált halt román katona, akire a románok emlékeznek, földi maradványai nem Úzvölgyében, hanem a kománfalvi temetőben nyugszanak. Ennek ellenére a szélsőséges román szervezetek tavaly és tavalyelőtt is megemlékezéseket tartottak az úzvölgyi temetőben, a koronavírus-járvány miatt a tömegrendezvényekre vonatkozó tilalom ellenére is.

George Simion egyébként 2019-ben azt állította, hogy magyarok bántalmazták Úzvölgyében, de bebizonyosodott, hogy állítása hamis volt. Mint írtuk, a szélsőséges magyarellenességéről hírhedt Mihai Tîrnoveanu és az általa vezetett román Nemzet Útja (Calea Neamului) Egyesület újabb magyarellenes provokációra készül: június 2-ra (amikor az ortodox egyház Urunk mennybemenetelét ünnepli), csütörtökön 17 órára hirdetett megemlékezést a Hargita és Bákó megye határán található úzvölgyi magyar katonatemetőbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?