Úzvölgyi temető: teszteli a kormányt Tîrnoveanu

Csütörtök hajnalban került fel egy bejegyzés a Calea Neamului nacionalista szervezet vezetőjének, Mihai Tîrnoveanunak a Facebook-oldalára. Azt írja: kérvényezték az úzvölgyi temető átvételét a Honvédelmi Minisztérium által.

„A Kormányt alávetjük az Úzvölgye tesztjének” – indítja bejegyzését a nacionalista szervezet vezetője, aki elsősorban az úzvölgyi katonatemető kapcsán vált hírhedté, de az utóbbi időben részt vett például a kézdivásárhelyi december elsejei ünnepségen is.

Mihai Tîrnoveanu tavaly december elsején Kézdivásárhelyen

Azt írja: Amfilohie ortodox pópa biztatására a Nemzet Útja Egyesület és a Szent György Ortodox Testvériség június hatodikán kihallgatási kérelemért folyamodott a Honvédelmi Minisztériumhoz, és egyben kérték, hogy a szaktárca vegye át ügykezelésébe a temetőt, illetve jelöljön ki egy emlékparcellát a Román Hadsereg hőseinek. Tîrnoveanu szerint a felkérésükre a bejegyzése pillanatáig nem kaptak választ.

A posztja folytatása szerint csütörtökön ismét elküldik a minisztériumhoz a dokumentumot. „Lássuk, hogy az RMDSZ ténylegesen kilépett-e a kormányból. A beadványunkban azt is jeleztük, hogy a temetőben lévő, magyar jelzéseket viselő hatszáz keresztnek – amiket a magyar honvédelmi minisztérium támogatásával állítottak – sincs engedélye a Nemzeti Hősök Kultusza Hivataltól, azokat a román-magyar egyezségek és a nemzetközi normák figyelmen kívül hagyásával állították” – magyarázza, hozzátéve: figyelemmel várják a miniszter válaszát, mint „érdekességet” megjegyezve, hogy bár az RMDSZ nem vesz részt a kormányban, de nem érez késztetést visszavonni a magyar prefektusokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?