FRISSÍTVE – Tîrnoveanu Úzvölgyében: „ha 50 kereszt túl sok volt, akkor mi 150-et állítunk”

Nyomatékosan kér mindenkit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy a napokban ne menjenek az úzvölgyi katonatemetőbe. Értesítést kaptam, hogy Bukarestből szélsőségesek elindultak Dormánfalva, az Úzvölgye felé - fogalmaz Facebook-bejegyzésében Borboly. FRISSÍTÉS: Gyertyát gyújtott Tîrnoveanu az éjszaka elbontott betonkeresztek helyén. Úgy fogalmzott: „ha 50 kereszt túl sok volt, akkor mi 150-et állítunk! Július 9-én, 18 órakor helyreállítjuk az igazságot!”

A néhány órával ezelőtti, „valódi harcot” emlegető nagy bejelentést követően élőben jelentkezett be az Úzvölgyéből  Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű szélsőségesen nacionalista-soviniszta szervezet vezetője a Facebookon. A tíz másodperces bejelentkezésben annyi látszik, hogy sóhajtva gyertyát helyez el, valószínű a lebontott betonkeresztek helyére, majd azt mondja: „Isten segítsen, testvéreim”. A videón még egy férfi látszik, aki szintén gyertyát gyújt,  és egy gyerek téblábol mellette.

Néhány perccel azután, hogy publikálta a videót, Tîrnoveanu törölte bejegyzését a Facebookról.

Fotó: képernyőmentés

Tîrnoveanu később ismét feltöltötte a videót a Facebook-oldalára, a bejegyzés szövegében úgy fogalmazott: „Fel a fejjel, románok! Ha 50 kereszt túl sok volt, akkor mi 150 keresztet állítunk!
Július 9-én, 18 órakor helyreállítjuk az igazságot!”

Sus capul, români! Dacă 50 de Cruci au fost prea multe, atunci vom ridica 150 de Cruci! 9 iulie, ora 18, la Valea Uzului restabilim dreptatea!

Közzétette: Mihai Tîrnoveanu – 2023. június 29., csütörtök

Mint megírtuk, néhány órával ezelőtt  Tîrnoveanu a Facebook-oldalán jelentette be híveinek, hogy „a román hősök emlékműveit” az éj leple alatt „eltüntették”. Hozzátette: „A valódi harc csak most kezdődik, a mi hőseink nem maradhatnak a keresztek nélkül. Úton vagyunk az Úzvölgyébe!”

Borboly: senki ne menjen az Úzvölgye felé

„Értesítést kaptam, hogy Bukarestből szélsőségesek elindultak Dormánfalva, az Úzvölgye felé. Ezeknek az embereknek egyetlen céljuk van, hogy cirkuszt provokáljanak, verekedést, bármit, ami mentén a jelenlegi helyzeten változtatni lehet. Nehogy elinduljon az úzvölgyi »turizmus«, mert a szélsőségesek, a provokatőrök éppen erre várnak. Egyet tehetünk: hagyjuk, hogy az állami hatóságok tegyék a dolgukat, aki a temetőben randalírozik, illegálisan építkezik, a törvénnyel megy szembe” – fogalmaz Borboly.

Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Emlékeztet, hogy 2019-ben két alkalommal is sikerült felkorbácsolni a „kedélyeket” a román médiában. „Nincs szükség hősi akciókra. A bírósági ítéletet végrehajtották, ha egyszer megtették, megteszik százszor is” – mondja.

Azokhoz is szól, akik rendszeresen használják az Úzvölgyén átvezető utat, a közbirtokosságok képviselőihez, az erdőkitermelőkhöz, azt mondja, korlátozzák a rönkszállítást, vigyázzanak, hogy ne keveredjenek konfliktusba.

Az első indulathullámon legyünk túl, Csíkszentmárton polgármesterével közösen találunk megoldást, amivel mindenki elégedett lehet, hogy a térségben rend legyen és „hőseink nyugalmát ne zavarja senki, összegez Borboly. 

Mint írtuk, elbontották az illegálisan felállított betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőben. Mint köztudott, Dormánfalva 2019 áprilisában román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő falu katonatemetőjében. A bíróság azonban jogerős ítéletben kimondta, hogy a terület Csíkszentmártonhoz tartozik és a betonkereszteket illegálisan emeltette Dománfalva önkormányzata, amelyet ugyanakkor arra köteleztek, hogy állítsa vissza a katonatemetőt eredeti formájába. Bár korábban Dormánfalva és a Bákó Megyei Prefektúra is hangosan tiltakozott az ítélet végrehajtása ellen, most úgy tűnik, csendben mégis teljesítették kötelezettségüket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?