banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Borboly Csaba: Nem az a célunk, hogy az úzvölgyi holtak nemzetiségét vitassuk

Harminc nappal ezelőtt hozta meg végleges döntését a Bákó megyei fellebbviteli bíróság az úzvölgyi katonatemetőben található betkonkeresztek ügyében. Ez idő alatt a dormánfalvi polgármester nem tette meg a szükséges lépéseket a bírósági döntés végrehajtását illetően, közölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

Borboly Csaba szerint nemcsak az RMDSZ-hez tartozó és a magyar polgármesterekre érvényes a törvény, hanem „érvényes kell legyen a liberális párt polgármestereire is”. A Maszol több próbálta elérni a dormánfalvi polgármestert, azonban a hivatalban vagy nincs bent, vagy letagadtatja magát, telefonhívásainkra és szöveges üzeneteinkre szintén nem reagált. 

Fotó forrása: Hargita Megye Tanácsa

A tanácselnök ugyanakkor a lakosság segítségét kéri, ha valakinek van további információja az úzvölgyi katonatemetővel és hadisírokkal kapcsolatban, töltsék ki az útjára indított kérdőívet. Hargita Megye Tanács ugyanis szeretné feltérképezni a temetőket és kideríteni, hogy a völgyben hol vannak még eltemetve román katonák, és azok megjelölésére használni a peres ügy tárgyát képező temetőben jogszerűtlenül felállított, de eltávolítandó betonkereszteket.

A megyei tanács közleményében emlékeztet, az elmúlt időszakban a megyei önkormányzat frissítette az Úzvölgyével kapcsolatos információkat, amik elérhetők ezen a honlapon.

Februárban két jogerős döntés született az ügyben, egyrészt arról, hogy a román parcellát önkényesen alakították ki, és le kell bontani a kereszteket, valamint arról is, Dormánfalva (Dărmănești) önkormányzata jogtalanul telekkönyveztette saját tulajdonaként a Hargita megyei Csíkszentmártonhoz tartozó magyar katonatemetőt.

Érintettsége ellenére a Bákó megyei prefektúra közölte: nem érzi illetékesnek magát a bírósági ítélet végrehajtásában. Lucian-Gabriel Bogdănel prefektus szerint ez Csíkszentmárton polgármesteri hivatalának és a Hargitai megyei prefektúrának a feladata. A 2010/299-es számú kormányhatározat értelmében a katonatemető a Hargita megyei Csíkszentmárton köztulajdonába tartozik - indokolta.

Az elsőfokú bírósági döntés értelmében azonban a betonkeresztek lebontása Dormánfalva polgármesteri hivatalát terheli, és mindezt a táblabíróság jogerős ítélete is megerősíti. A prefektusnak pedig a kormány területi képviselőjeként a törvényesség betartásáért kellene felelnie.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton RMDSZ-es polgármestere kijelentette, megvárják a hivatalos értesítést, annak ismeretében keresik meg a jogászokkal a legcélravezetőbb megoldást a sírkert eredeti állapotának helyreállításához. Azt is előrevetítette, hogy ez nem lesz egyszerű, mivel a temetőben korábban többször koszorúzó nacionalista román szervezetek már jelezték: nem engedik eltávolítani a betonkereszteket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?